Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. november 2014, 19:05

Lugu ilmus originaalis 2012. aasta oktoobri Tervis Plussis.

Iluprotseduurid: kuidas ennast ööks ette valmistada? (2)

Kronobioloogia uusimad teadmised toetavad samuti naha loomulikku uuenemist ja miks mitte olla ise oma ilu tegija? Põhiline on naha varustamine parajas koguses niiskusega, kuna öösel väheneb naha niiskussisaldus umbes kolmandiku võrrra.

Ka lõõgastavad taimeekstraktid, nagu lavendel või kummel, võiksid kreemipurgis tervitada, et end päevapingutusest välja puhata. Topsis võiksid olla ka ensüümid ja proteiinid, mis kaitsevad rakke ja tugevdavad nende uuenemisvõimet. Mikrovereringetki on hea ergutada, sest vere kaudu transporditakse ju vajalikud ained rakkudesse.

Kell 17 – maskiaeg. Naha öövahetus on jagatud kolmeks. Esimene algab juba hilisel pärastlõunal, kui keha hakkab vaikselt ööks valmistuma ja lülitub ümber lõdvestumisele. Kui sul on vähegi aega, kas või nädalavahetusel, tasuks naha taastumisvõimet ära kasutada ja rikkalik mask näole kanda.

Kell 20 – põhjalik niisutamine. Kella kaheksa paiku algab öövahetuse teine faas. Nahasügavustest pumbatakse olulised ained ülemistesse kihtidesse, et kõiki rakke optimaalselt varustada. Varastel õhtutundidel on immuunsüsteem eriliselt aktiivne ja tegeleb keha enda vastupanujõudude tugevdamisega välismõjutuste vastu. Seega on kaitse päevakorras ning aeg lubada enesele ja oma nahale üks vitamiinikokteil.

Kell 21 – aeg valgendada. Kui pigmendilaigud on pinnuks silmas, siis kella 21 ajal, kui õues on pime, võib hakata kasutama valgendava efektiga tooteid. Päevavalguses võivad need kreemid-seerumid naha valgustundlikumaks teha.

Kell 22–24 – koorimise ja kortsude silumise aeg. Kella kümnest südaööni saavutab rakujaotus oma kõrgpunkti. Nimelt ollakse siis seitse korda kiiremad kui päeval. Rakkude jagunemisega baasmembraanis tekivad uued värsked naharakud. Päeva jooksul UV-kiirte või keskkonna tekitatud kahjud parandatakse.

Lisaks on nahk väga vastuvõtlik igasugustele toimeainetele. Nüüd on kerge koorimisefektiga tooted omal kohal ja nahk näeb kohe värskem välja. Pärast koorimist ja tund enne keskööd palub nahk audientsile parimaist parimad ehk kontsentreeritud toimeained. Astuge ette, kortsude ja elastsuskao vastased multitalendid!

Kui sa enne keskööd kuidagi voodisse ei jõua, tee vähemalt kolm korda aastas kolmenädalane intensiivkuur. Sõna on seerumitel!