Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. november 2014, 14:50

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta oktoobri Tervis Plussis.

Valusad liigesed - kuid millised taimed aitavad?

Liigesevalu takistab liikumist ja võib viidata sellele, et edasiliikumiseks puudub otsuse- või enesekindlus. Kadunud on tegutsemissoov, sest inimene ei näe silme ees kindlat visiooni või eesmärki, mille poole minna. Kui liigesed on pinges või jäigad, võiks mõelda, millist elusfääri selline jäikus iseloomustab. Kui mõtteis põhjused ja lahendused edasiseks eluks leitud, võib edasi liikuda taimsete abiliste juurde.

Kask

Kask toimib põletikuvastaselt, ajab higistama, vaigistab valu ja puhastab verd. Kevadel joo kasemahla nii palju, kui jaksad, nii puhastad oma organismi sinna kogunenud mittevajalikest ainetest. See on liigesehaiguse korral väga vajalik.

Korja värsked kaselehed pange ja hoia neid seal tunnike. Pista jalad pange lehtede vahele ja tunned, et need on kuumaks läinud. Tee selliseid “vanne” lihasevalude korral.
Saunas vihtle kasevihaga, see mõjub liigestele, nahale ja hingamisteedele väga hästi.

Sirel ja hobukastan

Haigeid liigeseid võib määrida sirelitinktuuriga. Pane sireliõied, -lehed ja -koor ning hobukastani viljad (parem, kui lõikad neile enne lõhe sisse) paariks nädalaks viina sisse likku. Seejärel määri leotisega haigeid liigeseid ja hoia neid pärast määrimist soojas. 

Kuldvits

Tänavu on kuldvitsa-aasta. Kõik teeääred ja põllud kolletavad. Järelikult läheb seda taime tänavu vaja. Isegi põllud, kus eelmistel aastatel on kasvanud põdrakanep, on mattunud kuldvitsa kuldse rohkuse alla.

Kuldvitsal on põletikuvastane, kuseeritust ja neerusid parandav ning ainevahetust reguleeriv toime. Kasuta kuldvitsatinktuuri neerude töö parandamiseks ja tursete alandamiseks.

Tee valutavatele liigestele kuld­vitsakompresse, selleks vala kuivatatud taim üle kuuma veega. Pane märg ja soe taimepuru marli sisse ja aseta valutavale kohale. Värsked taimed võid katki tampida ja siis valutavale kohale panna.

Tõhus turvas

Ühe väga olulise ja tugevatoimelise ravimi võib leida maapõuest – rabast, kus kasvab villpea. Eesti ökoloogiliselt puhas turvas sisaldab inimorganismile kasulikke bio­aktiivseid humiinaineid (humiin-, hümatomelaan- ja fulvo­happeid), mille sisaldus ulatub 60%-ni (nt Soome raviturbal vaid kuni 29%).

Turbas olevad ained laiendavad veresooni ja avaldavad põletikuvastast toimet. Humiin­ainetel on anti­toksiline mõju. Humiinainete võime moodustada raskmetallidega kelaate annab võimaluse kasutada neid raskmetallide eemaldamiseks organismist.

Humiinainetel on ka vähivastane toime. Humiinaine on võimeline tootma ja siduma aktiveeritud hapnikuühendeid. See oluline omadus aitab parandada haavu ja hävitada vähirakke. Humiinained takistavad viiruste esmast seostumist rakuga. Humiinaine hõivab viiruse glükoproteiinides positiivselt laetud piirkonnad, mis on vajalikud viiruse kinnitumiseks raku pinnale.

Turbas sisalduvaid fulvohappeid saab kasutada nende haiguste raviks, mis on tingitud vabade radikaalide kahjustustest, nagu artriit, vähk, haavandid ja reumaatilised haigused. Turba fulvohape eemaldab vabu radikaale. Märja turbamassiga võib teha mähist haigetele liigestele, hoides seda peal pool tundi kuni tund. Turba­kiht tuleb katta kilega ja seejärel soojalt kinni mässida. Korda protseduuri kuu aja jooksul. Tulemus on väga hea.

Sookail

Sookail on valu­vastase, aga ka köha- ja rögalahtistava toimega. Tee sookailusalvi, pannes taimed ploomirasva sisse, ja määri seda valutavatele liigestele.

Võid panna sookailutaimed ka linase riide vahele ja hoida neid valutava koha peal.