Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
31. oktoober 2014, 10:01

Eesti 70 000 depressiooniga inimesest suurem osa arsti juurde ei jõua (6)

Psühhiaater Ere Vasli sõnul elab Eestis umbes 70 000 inimest depressiooniga, vaid kolmandik neist otsib abi. Põhjusi, miks oma murega üksi jäädakse, on mitmeid.

Psüühikahäirete seljatamisel on oluline varane sekkumine ja ravi, kuid sageli jõutakse oma muredega arsti juurde pigem veidi hilja. Anna-Kaisa Oidermaa, MTÜ Peaasjad kliiniline psühholoog, ütleb, et põhjuseid, miks arsti juurde pigem hiljem jõutakse, on mitmeid.

Mõningate uuringute andmetel võib see aega võtta isegi kuni 30 aastat.

Esimese takistusena abi otsimisele toob Oidermaa välja vähese teadlikkuse vaimsest tervisest ja oma haiguse mittetunnistamise. Teisalt valitseb endiselt palju teadmatust, kuidas pääseda ravile. Väga olulised põhjused on ka, et psüühikahäiretega inimeste suhtes on palju eelarvamusi ning inimesed kardavad, et koos diagnoosiga satuvad nad diskrimineerimise ohvriks. Eestis on üheks hilja ravile pääsemise põhjuseks ka pikad ravijärjekorrad. 

Kui inimene tunneb, et depressioon häirib tema elu, tuleb aga kindlasti abi otsida. Kui kohe arsti juurde löögile ei pääse, saab seda teha siin.

Uuringute andmeil esineb mõni psüühikahäire elu jooksul tervelt 40% inimestest, 38% Euroopa Liidu elanikest on viimase aasta jooksul olnud mõnega neist kimpus. 50-60% juhtudest avaldub psüühikahäire enne 24 eluaastat.