Ralf AllikveeFoto: MATI HIIS
Uudised
31. oktoober 2014, 10:49

Ralf Allikvee Eesti meeste tervisest: "Mehel tuleb lasta olla mees" (5)

„2012 aasta statistika järgi elab Eesti mees viimased 18 aastat haigena," tõi välja tõsise statistika Ralf Allikvee, Ida- Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees ja Aasta Isa 2012.

Eesti Tervise Fondi ja Reformierakonna naisteühenduse NaiRe konverentsil „Kuidas eesti mees elaks 10 aastat kauem? Tervelt!" arutles Ralf Allikvee avakõnes, et tegelikult on meeste tervisest rääkides kaks olulist lähtepunkti. Selle kõrval, et mees võiks elada 10 aastat kauem, peaks nimelt mõtlema ka, kuidas ta veedaks oma viimased 18 aastat võimalikult valutult või oleks tema haigus selline, et see tuntaks ära.

Olulisim aspekt selle tagamiseks on Allikvee sõnul, et oleks piisavalt meditsiinis raha ning tööjõudu. Praegu on tema kinnitusel olukord aga selline, et Tartus on olemas kõik eriarstid, Tallinnas aga mitte.

Füüsilise tervise kõrval pani Allikvee konverentsikülalistele südamele, et mehel tuleb lasta olla mees. „Mul on alati raske lugeda, kuidas mees peab olema pehmo. Et ta ei tohi tõsiselt vihastada, kui tahab, ja anda teistele vastu hambaid," nentis ta.

Ta tõi näite, kuidas vanaisana püüab lapselast kasvatada ürgmeheks ja õpetas oma tütrepojale, et teiste kaitseks tuleb välja astuda. „Tütrepoeg astuski ühe prillidega poisi eest välja, vanemate poiste vastu. Ja tulemusena sai ta märkuse," rääkis Allikvee ja täpsustas, et tegu polnud kaklusega. Vanemad poisid otsustasid minna kaebama. „Ja mis oli tulemus? Tütrepoeg küsis, et järgmine kord ma enam ei lähe appi, miks ma peaksin märkuse saama," kirjeldas Allikvee, kes 2012 aastal valiti Eesti aasta isaks.

Allikvee rõhutas, et kui kasvatame mehed pehmodeks, pole nende probleemiks vaid südamehaigused ja prostata. „Siis muutuvad nad ka iseenda jaoks vaimseks invaliidiks ja see on väga ohtlik asi," nentis ta. Allikvee suurim soov on, et Eesti riigis tegeletaks traditsioonide säilitamisega, et eesti mees ja naine elaksid kodumaal ja ei peaks end liiga sageli vastavalt moevooludele muutma.