Margus ViigimaaFoto: TEET MALSROOS
Keha
31. oktoober 2014, 11:21

Mis kahjustab Eesti mehe südant?

Suitsetamine, vähene köögiviljade tarbimine, liikumisvaegus, stress ja alkohol on põhilised, mis kahjustavad kardioloog Margus Viigimaa sõnul Eesti mehe südant.

Seejuures olulisemaid Eesti mehe südame kahjustajaid on Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse professori ja Eesti Kardioloogide Seltsi presidendi Margus Viigimaa sõnul suitsetamine. „Euroopa Liidu statistika järgi on Eesti igapäeva suitsetajate osas esirinnas," nentis Viigimaa Eesti Tervise Fondi ja Reformierakonna naisteühenduse NaiRe konverentsil "Kuidas eesti mees elaks 10 aastat kauem? Tervelt!" lisades, et naaberriikides Soomes ja Rootsis suitsetatakse Euroopa Liidus kõige vähem.

„Põhjamaades on risk südamehaiguste osas nagunii kõrge, suitsetamine paneb suure põntsu mitte vaid südame tervisele, vaid ka vähi- ja kopsuhaigustesse haigestumise osas," rõhutas kardioloog.

Köögiviljatarbimiselt on Eesti 2010. aasta uuringu järgi Euroopa Liidu statistikas viimasel kohal, eriti hull on asi poiste seas. „Toitumisharjumused saavad alguse lapsepõlves, me peame siin midagi korda saatma," pani Viigimaa konverentsi kuulajaile südamele. Ta viitas, et eesti mehe tervise pant võiks olla oranžide köögiviljade söömine. Ning kindlasti peaks sööma rohkem kala ja vähem liha.

Viigimaa sõnul on meestel probleemiks liikumine. „Mida rohkem arvuteid, autosid, lifte, seda suurem liikumisvaeguse probleem on," nentis ta ja lisas, et paljud uuringud näitavad, et kolm tundi mõõdukat tervisesporti nädalas vähendab südameinfarkti riski 22% võtta. „Piisab ka täiesti kiirkõnnist," ütles Viigimaa tõdedes, et ka kehaliselt aktiivsuselt on eestlased EL riikides viimaste seas.

Suur probleem on endiselt alkohol. Selle liigtarvitamine suurendab Viigimaa sõnul äkksurmariski tromboosiriski ning tekkivate südame rütmihäirete tõttu. Alkoholi tarbimine toob sageli kaasa kõrgenenud vererõhu ning see omakorda on riskiks insulti haigestumisele. „Üle 30 grammi absoluutset alkoholi päevas suurendab tugevalt kõrgenenud vererõhu riski," täheldas kardioloog.

Eestis läbi viidud uuringud näitavad Viigimaa sõnul ka, et stress on infarkti üks tõsine risk ning oluline Eesti mehe tervise vaenlane.