Margus PunabFoto: MATI HIIS
Keha
31. oktoober 2014, 13:50

Inimese normaalne oodatav eluiga on 120 aastat

Meestearst: "Eesti mehed jäävad impotendiks kümme aastat varem kui rootsi mehed" (25)

„Eesti on alates 2007. aastast kõige kiirema elueakasvuga riik Euroopas, kuid samas jääb Eesti mees impotendiks kümme aastat varem kui rootsi mees," nendib meestearst Margus Punab.

Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht ja androloog Margus Punabi tõi tänasel meeste tervise teemalisel konverentsil „Kuidas eesti mees elaks 10 aastat kauem? Tervelt!" välja, et eesnäärmevähki haigestumine on Eestis jõudnud järele kopsuvähile. Selle põhjuseks on arsti sõnul halb toitumine, halb seksuaalhügieen, läbipõetud suguhaigused, põletikud ning ebaregulaarne suguelu.

Seepärast rõhutas ta, et naistele suunatud riiklike ennetusprogrammide kõrvale on väga vaja ka meestele suunatud programme. „Meil on vaja välja töötada meestele suunatud eesnäärme uuringute skriiningprogramm, mis puudutab 120 000 eesti meest. Eesnäärmevähk on peamiselt vanade meeste haigus. Ja kahjuks on meil halb suhtumine ühiskonnas: need on vanad mehed, need surevad nii kui nii ära."

Punab esitas konverentsil küsimuse: „Kas te oskate arvata, mis on normaalne oodatav eluiga tasakaalustatud elu juures?"

Õige vastus on 120 aastat, nagu see on selgeks tehtud juba tuhandeid aastaid tagasi Hiina meditsiinis. Ka viimased geneetilised uuringud kinnitavad Punabi sõnul, et 120 aastat on täiesti normaalne oodatav eluiga.

Sellele toetudes julgustas meestearst mõtlema suuremalt, kui vaid kümme lisa-aastat meestele ja seada ambitsioonid kõrgemaks.