Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
31. oktoober 2014, 16:18

Psühhiaater Andres Sild: Abielumehed elavad kauem (31)

„Abielus meestel on parem tervis, kui lihtsalt koos elavatel meestel," kinnitas tänasel meeste terviseteemalisel konverentsil psühhiaater Andres Sild ja tõi oma väite kinnitamiseks hulgaliselt näiteid uuringutest.

„Üksikud mehed veedavad rohkem aega tööl, nad on stressis, jätavad toidukordi vahele ja tarvitavad rohkelt alkoholi," võttis psühhiaater Andres Sild tänasel Eesti Tervise Fondi ja Reformierakonna naisteühenduse NaiRe konverentsil „Kuidas eesti mees elaks 10 aastat kauem? Tervelt!" kokku üksikute meeste hädad. Selle kohta, et abielus meestel on tervis parem, annavad tema viitel kinnitust arvukad uuringud.

Eesnäärmevähki haigestumine on viimastel aastatel suurenenud ning selle põhjuseks peavad arstid halba toitumist ja seksuaalhügieeni, läbipõetud suguhaiguseid, põletikke ning ebaregulaarset suguelu. Briti teadlased kinnitavad pärast 38 riigi andmete koondanalüüsi, et abielumeestel on parem seksuaalelu.

Norra uuringud kinnitavad, et üksikute vähihaigete meeste suremus on 16% kõrgem abielus olevate meestega võrreldes. „Abielus meestel on ka kõrgemas eas olemas sotsiaalvõrgustik," selgitas Andres Sild seda. Abielus meest utsitavad naised nimelt arsti juurde minema ning tuletavad meelde kasvõi rohu võtmise vajadust. New Englandi instituudi uuringu järgi toetub 66% meestest toetub oma naise sotsiaalsele toele.

Hea tervisega inimeste võrdluses on Andres Silla sõnul üksikutel 88% suurem surmarisk. Seda ilmselgelt ka põhjustel, mis ülalpool mainitud.

Iisraeli Tel Avivi Ülikoolis 10 000 inimest hõlmanud uuring kinnitas, et õnnelik abielu kaitseb mehi insuldi eest. Jaapani uurijad on teinud kindlaks, et õnnelik abielu vähendab südameveresoonkonna haiguste riski – üksikutel meestel on infarktiks kolm korda suurem võimalus. Harvardi ülikooli uuringu kohaselt on üksikutel lausa 82% suurem risk surra südamehaigustesse.

Abielus meestel on madalam risk stressiks ja depressiooniks, sest nad on oma eluga rohkem rahul. Andres Silla sõnul on see eriti märgatav inimeste pensionile jäädes. Ka on abielumeestel madalam Alzheimeri tõve risk.

Ning – kui tervis tundub olema väheoluline, siis Virginia ülikooli uuringu järgi on abielus meestel ka suurem sissetulek, nad teenivad 22% rohkem üksikutest. 2005 aastal Ameerika mereväes toimunud uuring kinnitas, et abielus mehed teevad ka kiiremat karjääri.