Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
8. november 2014, 14:43

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Ajurvedaga terveks ja tasakaalu

Keha loomulik olek on tunda õnne, tervist ja rahulolu. Ajurveda on harmooniline viis selle saavutamiseks.

Ajurveda nimetus tuleneb umbes 5000 aastat vanast sõnast, mis koosneb kahest sanskritikeelsest sõnatüvest – ajus (elu) ja veda (teadus). Seega on ajurveda eluteadus, mis kätkeb nii mõtteviisi kui ka elulaadi.

Ajurveda põhimõtete kohaselt on meie keha loomulik olek tunda õnne, tervist ja sisemist rahulolu. Tervis tähendab seda, et keha on jääk- ja mürkainetest vaba, meel rahulik ja õnnelik ning kõik organid toimivad nii, nagu peavad. Pole ilmselt uudis, et toitumine on otseses seoses tervisega ja seetõttu meie elus ülitähtsal kohal.

Samale järeldusele aitab tulla ka ajurveda kohta käiv tõde, et õige toitumine asendab kõikvõimalikke ravimeid. Igaüks, kes soovib olla terve ja tasakaalus, peab koguma teadmisi tervislikust eluviisist ja toituma õigesti.

Ajurveda põhimõtete järgi ei mõjuta toit mitte ainult inimese füüsilist keha, vaid ka psühholoogilist poolt. Toidus olevad süsivesikud, rasvad, valgud, vitamiinid ja mikroelemendid moodustavad toidu struktuuri ehk jämedakoelise osa. Kuid sellest veelgi olulisem on toidu peenekoeline osa ehk energeetika.

Ükskõik milline toit avaldab inimese kehale ja teadvusele väga tugevat mõju. Nii on väga tähtis süüa värsket, toitvat, tervislikku ja positiivse energiaga toitu, mis hoiab meid tervena.

Doshad – tasakaalu alused

Ajurveda teadmiste üks tähtsamaid põhialuseid on kolm doshat – vata, pitta, kapha –, mille alla kuuluvad inimeste erinevad kehatüübid, neile sobiv toidusedel, füüsilise aktiivsuse eripärad, aga ka haiguste ravimine vastavate dieetidega ja iidsete ajurveda meditsiini ravimitega.

Ideaalis on inimeses kõik need kolm tüüpi tasakaalus, kuid enamasti kipub siiski üks domineerima. Need omadused ei peegeldu ainult välimuses, vaid ka selles, kuidas inimene mõtleb, käitub, räägib ja tunneb.

Need tüübid ei ole püsivad, neil on omadus muutuda koos vanuse, mõtlemise ja elustiiliga. Kuna toitumine mõjutab doshasid erinevalt, on oma kehatüübi selgekstegemine väga oluline. Valesti söömine viib doshad tasakaalust välja ning põhjustab haigusi, mis viitab sellele, et tuleks üle vaadata nii keskkond, toitumine kui ka elustiil.

Ajurveda kohaselt ei ole oluline ainult toit, vaid ka see, kuidas ja millal me sööme. Väärtuslike toitainete omastamine sõltub sellest, kuidas keha toitu seedib. Häiritud ja ärevas meeleolus söömine mõjub seedimisele halvasti, rahulik ja rõõmus tuju on seega väga tähtis, ka pärast einet. Kuna söömine on rituaal, siis tuleb sellele täielikult keskenduda, mitte teha selle ajal midagi muud.

Einestama peaks rahulikult istudes, mitte seistes või kõndides. Kui söögilauas rääkida, siis ainult positiivsetel ja vaimsetel teemadel. Keskpäeval, kui seedimistuli on kõige tugevam, tasub süüa päeva põhitoit.

Soovitatav pole süüa pärast päikeseloojangut, sest sel juhul ei seedi toit korralikult ja muutub organismile koormavaks, segades nõnda und.

Gunad – peamised meeleseisundid

On kasulik tutvuda kolme gunaga, mida ajurvedas käsitletakse kui kolme põhiomadust või meeleseisundit. Nende vahel jagunevad ka kõik toiduained.

Sattva – harmooniline ja tasakaalukas meeleseisund. Rahulik ja meeldiv tunne.
Sattva-toidud on värsked, mahlased, kerged, libedad, toitvad, magusad, maitsvad. Annavad kehale vajalikku energiat organismi koormamata. On aluseks kõrgemate teadvusseisundite saavutamisele.

Näiteks mahlased puuviljad, värsked köögiviljad, värske piim ja või, terved leotatud või idandatud oad, teraviljad ja pähklid, ürdid ja vürtsid õiges kombinatsioonis teiste toitudega.

Rajas – toimekas, aktiivne ja plaanitsev meel. Tulitav tunne.

Rajas-toidud on kibedad, hapud, soolased, teravad, kuumad, kuivad. Kiirendavad organismi talitlust ja mõjuvad erutavalt. Liikumise, aktiivsuse ja valu alus.

Näiteks sattva-toidud, mida on praetud õlis või liiga palju keedetud, spetsiifilised toidud ning vürtsid, mis on väga tugevalt erutavad või ärritavad.

Tamas – raske, aeglane ja ükskõikne meel, inertsuse ja väsimuse tunne.

Tamas-toidud on kuivad, vanad, ebameeldivad, seedimisele kulub palju energiat. On aluseks teadmatusele, kahtlusele, pessimismile.

Näiteks toidud, mida on tugevalt töödeldud, konserveeritud või külmutatud, mis on vanad, liisunud või omavahel sobimatud – liha, kala, munad ning alkohol on eriti tugeva tamas-iseloomuga.

Kanadast pärit õpetaja Jean-Charles Rouleau, kes novembris alustab Eestis ajurveda teadmiste õpetamist, loodab oma hariva programmiga levitada teadmist, mille kaudu saab rikastada elukvaliteeti.

Küsimusele, miks peaks inimene eelistama ajurvedalikku elustiili, vastab õpetaja: "Selleks, et oma elu rohkem nautida ja tutvuda lähemalt enda ja teiste inimeste loomusega."

Millest peaks üks põhjamaa inimene alustama, kui ta huvitub ajurvedast ja soovib oma tervise eest paremini hoolitseda?

"Julge pealehakkamine on pool võitu," arvab Jean-Charles ja lisab, et esmalt tuleb õppida tundma ja mõistma ajurveda põhiteadmisi.

Kas ajurveda põhimõtteid järgivad inimesed peavad igapäevaelus tegema ka üldisi muudatusi: pidama dieeti, mediteerima?

Sõltub sellest, millest alustada. Räägitakse, et ilma muutusteta pole võimalik areneda ega kasvada. Kuid kõigest tähtsam on, et muutused tuleksid loomulikul moel, et need meie isiksuse kasvule ja heaolule positiivselt mõjuksid.

Ajurveda on harmooniline viis omandada selliseid teadmisi ja tarkust, mida on tarvis parima elukvaliteedi saavutamiseks ja säilitamiseks! Muutused tulevad sel moel loomulikult, kuna ajurveda teadmised on osa meie endi loomusest.