Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
3. november 2014, 11:26

Rohke piimajoomine suurendab südamehaiguste ja vähi tekke riski? (26)

Rohke piimajoomine võib teadlaste sõnul olla kahjulik tervisele, suurendades südamehaiguste ja vähi tekke riski.

Kuigi uuringud on näidanud, et piimas sisalduv kaltsium tugevdab luid ning aitab ennetada osteoporoosi teket, ütlevad teadlased nüüd, et suures koguses piima joomine ei kaitse mehi ja naisi luumurru eest ning kujutab endast terviseriski.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringus avastati, et naistel, kes jõid päevas kolm või enam klaasi piima, oli kahekordne risk südamehaiguste ning 44 protsenti suurem tõenäosus vähi tekkeks, võrreldes naistega, kes jõid päevad klaasi või vähem piima.

Meeste puhul suurenes risk surra kümne protsendi võrra, kui joodi päevas kolm või enam klaasi piima.

Rootsi Uppsala ülikooli teadlane Karl Michaelsson kommenteeris, et uuringu tulemused peaksid olema piisav tõend piima tarbimise piiramiseks.

Rootsis tehtud uuringus vaadeldi enam kui 61 000 naist ja 45 000 meest, kellest kõik olid üle 39 aasta vanad. Teadlased võrdlesid katsealuste antud toitumisandmeid terviseametnikelt saadud andmetega, nägemaks, kas piima tarbimine on seotud terviseprobleemidega.

Michaelsson ja tema kolleegid ütlevad, et suurenenud risk tervisele tuleneb piimas sisalduvast suhkrust (laktoosist ja galaktoos). Laboratoorsed katsed on näidanud, et galaktoos põhjustab hiirtel enneaegset vananemist ning piimasuhkur üleüldiselt tekitab kehas põletikulisi protsesse.

Fermenteeritud piim, mille laktoosisisaldust oli vähendatud, näiteks juust ja jogurt, ei põhjustanud aga nii suuri vaevusi ning suurendanud südamehaiguste või luumurdude riski.

USA eksperdid on aga eri meelt.

New Yorgi linnaülikooli professor Mary Schooling aga leiab, et uuringus leiti üksnes seos piima tarbimise ja surmade vahel, kuid see seos ei olnud otsene. Tema hinnangul ei peaks inimesed ainuüksi selle uuringu pärast muutma oma toitumist.

"Praegusel hetkel ei saa me midagi järeldada. Vaja oleks uuringut, kus osalevad inimesed, kelle organism talub ja ei talu piima ning võrdlema siis, kas laktoositalujate ja -talumatute riskis haigestuda südamehaigustesse või saada luumurde esineb erinevusi," sõnas Schooling.

Virginia toiduteadlane Isabel Maples ütleb samuti, et veel on vara otseseid järeldusi teha, kuna piimal on tema sõnul teisi tervisele kasulikke omadusi.