Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. november 2014, 15:13

Naised jätavad oma südame hooletusse meestest sagedamini (5)

Südame-veresoonkonna haigused on kogu maailmas sagedaseim surmade põhjustaja. Kuid vastupidiselt seni arvatule kinnitab värske uuring, et mitte mehed, vaid naised lükkavad südame-veresoonkonna probleemidega tegelemise suurema tõenäosusega edasi.

Südamehaigustele viitavate sümptomite eiramise ning arsti juurde mineku edasilükkamisega seavad naised aga nii ohtu oma tervise.

Eelmisel nädalal Kanadas esitletud uuring kinnitab, et varajases staadiumis südamehaiguse korral pöörduvad naised väiksema tõenäosusega arsti poole kui mehed, kirjutab newsmaxhealth.com. Kuid just see on aeg, mil saaks haigust kõige paremini ravida.

Uuringu tarbeks küsitlesid teadlased südamehaigeid ning uurisid nende kogemusi seoses stenokardia ning arsti juurde pöördumisega. Selgus, et mehed reageerisid valule rinnus kiiremini ja pöördusid naistest varem arsti poole.

Uuringu läbiviijad nendivad, et mehed räägivad tekkinud sümptomitest sõbrale või armsamale, kuid naised kipuvad ootama, kuniks keegi neile ütleb, et nad näevad kohutavad välja. Naised kipuvad elama heas usus, et sümptomid taanduvad iseenesest ja tervis paraneb. Teadlased rõhutavad aga õigeaegse arsti juurde pöördumise tähtsust, sest kui minna haiglasse juba kaugele arenenud südamehaigusega, on selle ravimiseks vähem võimalusi.