Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. november 2014, 10:27

Seitse levinuimat naiste intiimpiirkonna tervisemuret (13)

Vaginaalne tervis on iga naise jaoks oluline, sest probleemid tupe piirkonnas tekitavad igaühele kahtlemata väga palju stressi.

BollywoodShaadis.com tõi välja seitse olulisemat probleemi tupega, mida iga naine võiks teada – et vajadusel end õigesti aidata.

Tupekuivus. Tupekuivusega kaasneb valu, põletustunne ja sügelus. Seda võivad põhjustada nii hormonaalsed muutused kui menopaus, ärevus, stress ja välised ärritajad nagu seep või muud hügieenitooted, ravimid. Samuti võib olla probleem madalas libiidotasemes. Sel puhul tasub loomulikult libestit kasutada, kuid alati tuleks ka oma arstiga nõu pidada.

Punnid. Vistrike ja punnide põhjustajateks on reeglina sissekasvanud karvad. Nende vastu võitlemiseks hõõru oma nahka õrnalt soojas vees seisnud pehme riidetükiga. Kui aga tundub, et endal ei käi jõud asjast üle, siis mine kindlasti naistearsti juurde. Igasuguste ebameeldivuste vältimiseks käi vahatamas korralikus salongis.

Tuimus. Kui sõidad palju rattaga, siis tead, millest jutt – igal juhul on tegu levinuima probleemiga tupepiirkonnas. Selle vastu aitab õige varustus. Kui kannad korralikke rattapükse, et pea sa enam tuimuse pärast muret tundma.

Ebameeldiva lõhnaga voolus. See on märguandeks, et tekkimas on bakteriaalne vaginoos ehk mine kiiresti naistearsti juurde! Veidi saad oma häda leevendada ka, kui vaatad kriitiliselt üle oma toidulaua ja käitumisharjumused.

Sügelus. Sügelus annab märku tupeseenest või samuti vaginoosi tekkest. Kui arsti juures tehtud testid seda ei kinnita, siis vaata kriitilise pilguga üle, millega enda intiimpiirkonda pesed. Kas kasutad ikka selleks mõeldud hügieenivahendeid?

Valulik urineerimine. Kui pissilkäimine valusaks muutub, võid olla nakatunud mõnda suguhaigusesse. Või jäänud kimpu kuseteede põletikuga või tupekuivusega. Olgu põhjus milline tahes, pöördu kindlasti kiiremas korras arsti vastuvõtule.

Menstruatsiooniväline veritsus. Kui pärast hullumeelset seksimist tuleb tupest veidi verd, pole muretsemiseks põhjust. Kui selline asi saab regulaarseks, on muretsemiseks põhjust küll – mine arsti juurde!