Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. november 2014, 10:47

Üks küsimus: Mida teha kui küüned murduvad? (1)

Mida teha kui küüned kipuvad murduma?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi nõustamisteenuste juht

Terve küüs on kena värvusega, hästi niisutatud ja toidetud ning elastne.

Lõhenevate ja murduvate küünte peamine probleem on liigne kuivus. Küünes leiduv vee hulk määrab painduvuse ja elastsuse: kui vee hulk väheneb, hakkavad küüned tavaliselt murduma. Enamasti on põhjuseks välised faktorid, kuid ei tasu alahinnata ka tervislikke eluviise ja toitumist. Välised faktorid on näiteks külm ilm ja paljad käed, kodukeemia kasutamine ilma kummikinnasteta, kuiv õhk, vähene käte kreemitamine jne.

Kaunite küünte ja käte aluseks on nende järjepidev hooldamine ja kaitsmine. Seetõttu tuleks talvisel perioodil kindlasti kanda kindaid. Samuti võiksid kreemid olla rasvasemad ja käsi võiks kreemitada tavalisest sagedamini. Küüsi ja küünevalle tuleb masseerivate ringjate liigutustega õlitada-niisutada. Kui aega rohkem, tasuks kodus kätele õlivanni teha või ööseks käed paksult kreemiga sisse määrida ja puuvillased kindad kätte panna, hommikul on käed pehmed ja toidetud. Apteekides on müügil lai valik erinevaid toitvaid ja kaitsvaid kätekreeme.

Kui on tegemist kihistuvate küüntega, tuleks lõhenev osa küünelt õrnalt ära poleerida, et kihid kaugemale edasi ei läheks. Seejärel õlitada-kreemitada. Apteekides on müügil ka tugevdavaid ravilakke.

Samuti tuleb läbi mõelda oma toidumenüü, kindlasti ei tohiks sealt puududa kaltsium ehk piimatooted ja B-vitamiinid ehk täisteratooted, muna, liha.

Apteekides on küünte tugevdamiseks müügil ka erinevaid vitamiinide- ja mineraalide komplekse, mida tuleks kindlasti kasutada järjest 2-3 kuud.