Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
5. november 2014, 15:54

Vahetustega öötöö kurnab aju (3)

Vahetustega tööd on seostatud igasuguste hädadega alates rasvumisest ja südameinfarktist ning lõpetades rinnavähiga. Uue uuringu järgi on sel tõsiseid tagajärgi ka ajule.

Uuringus „Occupational & Environmental Medicine" vaadeldi rohkem kui 3000 Prantsusmaal elavat inimest, neist ligikaudu pooled töötasid vahetustega, kirjutab Times. Uuring leidis, et need, kes olid teinud vahetustega tööd kas minevikus või tegid praegu, saavutasid mälutestides, info töötlemise kiiruses ja ajupotentsiaali rakendamises üldiselt madalamaid tulemusi võrreldes nendega, kes töötasid tavalisel tööajal.

Need tulemused on osaliselt seotud magamatuse mõjuga ajule. Sest neil, kes on öösiti töötanud kümme aastat või rohkem, on ajufunktsioonide töö veelgi halvem. Uuringu autorite sõnul tekkis ajus nii pika öötöö tõttu seitsme aastane taandareng.

Hea uudis on see, et kui vahetustega töö lõpetati, taastusid kognitiivsed võimed viie aastaga.

Põhiliseks vahetustega töö ja öötöö kehale kahjulikult mõjumise põhjuseks peavad teadlased vähest und ja ööpäevase unerütmi katkemist. Ka nendivad teadlased, et päevasel ajal magavatel inimestel võib olla D-vitamiini puudus ning nad on rohkem vastuvõtlikumad ainevahetushäiretele.