Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
6. november 2014, 15:41

Jõusaalitreening ei pruugi olla kõige tervislikum (3)

Järjest jahedamaks muutuvad ilmad sunnib inimesi rohkem treenima siseruumides. Värske uuringu kohaselt on jõusaalide sisekliima aga saastunud ning võib ohustada tervisesportlaste hingamisteid.

Nii teadlased kui terve mõistus kinnitavad ühehäälselt, et treening saastunud õhus ei saa olla tervislik. On leitud, et inimesed, kes jooksevad tiheda liiklusega tänava ääres, hingavad rohkelt saastunud õhku ning see võib viia südamehaiguste tekkeni, isegi kui nad on suurepärases vormis, kirjutab New York Times.

Hollandi ja Portugali teadlaste värske uuringu raames, mille tulemused ilmuvad peagi ajakirjas Building and Enironment paigaldati õhu kvaliteedi mõõtjad mitmetesse Lissaboni jõusaalidesse.

Piisas vaid kahest tunnist ning mõõdikud leidsid kõiki levinumaid siseruumide õhusaasteelemente nagu näiteks süsinikoksiid, süsinikdioksiid, osoon, õhus levivad osakesed nagu tolm ja erinevad kemikaalid, mis eralduvad näiteks vaipkattelt, mööblilt, värvitud pindadelt või puhastusvahendite kasutamisega, sealhulgas formaldehüüdid.

Eriti kõrgeks muutusid saastenäidud siis, kui pisike rühmatreeningute saal täitus inimestega ning algas intensiivne trenn. Selle käigus tõusis põrandapinnalt õhku tolm, hapnikku jäi ruumis järjest vähemaks ning tekkis rohkelt süsihappegaasi.

Kõrge tolmukontsentratsioon ning teiste kemikaalide sisaldus on teadlaste hinnangul kõige hirmutavam, kuna need kujutavad endast tõsist ohtu kõiksugu hingamisteedega seotud haiguste tekkeks.

Kõik õhukvaliteedi mõõtmistulemused, mis koguti, ületasid Euroopa siseruumides kehtestatud norme.

Teadlaste sõnul võivad saadud tulemuste taga olla kehvasti ventileeritud ruumid.