Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. november 2014, 13:51

Millised mured teevad mehed haigeks? (8)

See, et mehed ei armasta arsti juures käia ning et neid leiab rohkem intensiivravipalatist kui apteegist rohtu ostmas, ei üllata enam kedagi.

Samas on päris palju depressioonis ja ületöötanud mehi ning infarkti surnud meeste hulk järjest kasvab. Miks enamus mehi ei armasta oma probleemidega arsti poole pöörduda ning mis neile muret valmistab, arutleb Men´s Health.

Mehel on häbi abi otsida. Millegipärast kipuvad mehed arsti juurde minnes piinlikust tundma. See võib tuleneda nii mehelikust tugevusest kui sisseharjunud tõdemusest, et mehed saavad alati hakkama. Tasub aga meeles pidada, et ka supermehed võivad haigestuda ning tõbedega kaasneb igasugu hädasid. Organismil tuleb lasta puhata ning vajadusel oma keha ja hinge ravida.

Tõeline mees ei näita oma nõrkusi ja tundeid välja. See laialt levinud arusaam teeb halba nii mehe tervisele kui tema suhetele. Sageli ollakse veendunud, et meeste karmis maailmas on haige olek ja nunnutamine on tabu.

Mees tunneb, et ta pole piisavalt hea. Suur osa meestest on seadnud endale liiga kõrged eesmärgid. Meeleheide tekib siis, kui saavutused ei ühti püstitatud eesmärkidega. Mehed peaksid aru saama, et tööd on alati rohkem, kui ära jõuab teha, kuid aeg limiteeritud – kõike ei jõua nagunii ära teha. Liiatigi on kodu, armas naine, lapsed, koosveedetud vaba aeg või tore puhkus väärt palju rohkem kui rabamine parema ametipositsiooni, suurema auto või uhkema korteri nimel.

Mees leiab, et teised mehed on temast edukamad. Paljud mehed mõtlevad nii ja mõnikord ka tunnistavad seda. Nad ei oska rõõmu tunda iseenda saavutustest. Tasub aga meeles pidada, et enda võrdlemine teistega on enamasti kasutu ja isegi kahjulik tegevus, eriti kui see tekitab enesearendust piiravat alaväärsuskompleksi. Usu puudumine iseendasse on halvim, mida võrdlemine kaasa toob.

Mees mõtleb, et kas tasub end liigutada. Aga tasub – süda vajab vähemalt kolm korda nädalas 20-minutilist kehalist koormust. Mehed võiksid auto jätta sagedamini garaaži ja selle asemel jala käima või jalgrattaga sõitma. Naised saavad selles osas mehi tagant utsitada ja meestele meelde tuletada, et liikumine on kasulik nii tervisele kui meeleolule ja aitab vältida haigusi.

Mees arvab, et naine ei mõista teda. Statistika väitel räägib osa abielupaare ainult paar minutit päevas. Kui see vastab tõele, siis ei saagi ju naine meest mõista. Tuleb õppida rääkima ja mis kõige tähtsam – tuleb ära kuulata ka oma partneri rõõmud ja mured. Mehed on naistest tegelikult palju nõrgemad, seda nii füüsilise kui vaimse tervise osas. Kui mehel on naisega halvad suhted, siis läheb ka tervis käest ära.

Mees arvab, et tal ei sobi olla lõbus. Suur osa meestest võtab elu liiga tõsiselt, tulemuseks on stress. Asi on selles, et meeste jaoks on töö lihtsalt tähtsam kui miski muu ning töö ei saa ju olla lõbus.

Mehed arvavad, et naistel on liiga kerge elu. Meestel on sageli  tunne, et naistel on tunduvalt kergem elu kui neil: paljudes peredes on rahateenimine ja majandusliku toimetuleku tagamine mehe õlgadel. Seepärast ei huvita mehi ka naiste rasedusega seotud mured ja kuupuhastus, mehed tunnevad, et neil on lihtsalt palju raskem. Mehed on veendunud, et naine leiab partneri kergema vaevaga, ta võib jääda koju lapsepuhkusele, ta saab igas olukorras oma head välimust ära, nutta ja oma nõrkusi välja näidata ning oma välimust kosmeetikaga parandada.

Mõnes mõttes on meestel õigus, eriti neil, kes jõuavad keskeakriisi. See tekitab meestele sageli suuri terviseprobleeme. Eriti kehvasti on nende meestega, kes enam enda naiselt seksuaalset rahuldust ei saa. Nii ei ole nad naiste silmis enam atraktiivsed ja tasapisi hakkab kohale jõudma, et vananemine on käes ja aeg on seksielus tagasi tõmmata. Naised ei suuda eales arvata, kui paljudele meestele see probleem peavalu valmistab. Lisaks ei suuda naised eales ette kujutada, et mehed hoolivad oma välimusest isegi rohkem kui naised.