Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. november 2014, 12:09

HI-viirust saab peagi ennetada ilma vaktsiinita (1)

Teadlased avastasid uue meetodi HI-viirusesse nakatumise ennetamiseks, mille puhul viirusel ei lasta rakkudesse tungida.

Loomulik immuunsus on parim viis enda kaitsmiseks viiruste, bakterite ja parasiitide eest. Sellise immuunsuse omandamiseks on parim enamasti kas haiguse läbipõdemine või vaktsineerimine.

Seni oli selline kaitse võimalik tuulerõugete ja poliomüeliidi ehk lastehalvatustõve puhul. Harvardi ülikooli teadlaste sõnul saavad inimesed end peagi sarnasel moel, kuid kuid teistsuguse meetodi abil ka HIVi eest kaitsta, kirjutab Time. Teadlastel on õnnestunud nimelt vererakkude genoome sellisel moel resistentseks muuta, et nad oleks HI-viiruse jaoks läbimatud.

Et ellu jääda, peab HI-viirus sisestama oma genoomi tervesse rakku, selleks seob viirus end rakkude pinnal paikneva valguga CCR5. Kui CCR5 on muteerunud, ei saa viirus end rakkude külge siduda ning rakud on seega kaitstud. Piltlikult kirjeldades on see võrdne olukorraga, nagu ukselukk oleks ära vahetatud ja viirusel pole sissepääsemiseks õiget võtit.

Sellest meetodist võib olla abi ka HIV-patsientide ravis, kui selle abil saab asendada patsiendi enda immuunrakud HI-viiruse suhtes resistentsete rakkudega. Meetodi rakendamiseks peaks inimese luuüdist võtma tema enda vere tüvirakke, eemaldama neist CCR5 ja siirdama rakud tagasi patsiendile.

Oma idee testimiseks katsetavad teadlased seda HI-viirusesse nakatunud hiirte peal. Teadlased loodavad, et oma tööga suudavad nad piirata AIDS-i epideemia levikut.

Samas on väikesel osal Euroopa päritolu inimestest kaasasündinud immuunsus HI-viiruse suhtes, sest neil on kaks koopiat muteerunud CCR5.