Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. november 2014, 10:46

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembri Tervis Plussis.

Üks küsimus: kolmiknärv teeb palju valu

Viimasel ajal on mitu minu tuttavat olnud hädas kolmiknärvipõletikuga. Mis asi on kolmiknärv? Kus see asub? Kuidas põletik endast tunda annab ja kuidas seda ravitakse?

Külvi Peterson, perearst: Kolmiknärv ehk nervus trigeminus on närv, mis annab edasi signaale näo, pea ja kaela sügavatest kudedest, kõrvalestalt, kuulmekilelt, näo ja suu lihaskimpudelt ja mälumislihastelt. Haigus algab enamasti pärast
40. eluaastat ja esineb sagedamini naistel.

Tavaliselt on haigus idiopaatiline ehk selle põhjused on teadmata.

Kolmiknärvi neuralgiale on iseloomulik hootine, tugev, torkav, 30–60sekundiline ühepoolne näovalu kolmiknärvi ühe või kahe haru piirkonnas näol, põsel, meelekohas ja kõrva juures.

Valuhood esinevad enamasti kobaratena. Naha, limaskesta ja hammaste ärritamisel puudutuse, mälumise, rääkimise või neelatamisega stimuleeritakse vastavaid päästikpunkte (triggerpunkte). 

Ravi oleneb sellest, kas põhjus on teada – kui kindlaks on tehtud näiteks hambajuurepõletik, vöötohatis vm, siis seda ravitaksegi. Enamasti on aga põhjus selgusetu ja siis määratakse patsiendile tabletid, mille toimeaine on karbamasepiin ja mis toimib 80% juhtudest. Kasutusel on ka teisi närviimpulssi mõjutavaid ravimeid.

Kirurgiline ravi võetakse appi ainult kontrollimatu valu korral, mis ei allu ravimitele.