Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
11. november 2014, 13:40

Enneaegseid lapsi turgutavasse emapiimapanka annetati mullu 220 liitrit rinnapiima

"Mida rohkem meile piima annetatakse, seda rohkematele lastele saame seda jagada. Kõige pisemad ja väetimad saavad muidugi esimesena, kuid meie soov on aidata võimalikult paljusid," räägib Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku emapiimapanga arst Annika Tiit. Baltikumi ainsal emapiimapangal oli 2013. aastal 30 doonorit ning annetati 220 liitrit piima.

Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinikus asuvast emapiimapangast saavad abi emad, kel rinnapiima oma enneaegselt sündinud lapsele napib. Aastate jooksul on enneaegsete laste sündide arv püsinud üsna sarnasel tasemel – see moodustab umbes 7–9% kõikidest elusalt sündinud lastest.

ITK sõnumid kirjutavad, et piima annetamine on tänuväärne tegevus ning aasta-aastalt üha populaarsemaks muutunud. Nii mõnelgi korral on annetajaks ise varem abisaanu. Nüüdseks juba viiendat aastat tegutsevasse emapiimapanka toovad üle jäävat piima naised üle Eesti ning abistamise vastu on huvi tundnud ka teiste riikide naised.

Emapiimapangas töötav lastearst Annika Tiit sõnas, et tänulik ollakse iga koguse eest. „Ükski kogus pole tühine. Näiteks 1 kg kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 ml ehk 1 ml korraga."

Rinnapiimadoonorlus on vabatahtlik ja tasustamata tegevus, mis põhineb soovil aidata vastsündinuid, kelle emal rinnapiim puudub või napib seda. Vahendid, mis on doonoripiima kogumiseks ja säilitamiseks vajalikud, saab doonor emapiimapangast. Doonoripiim peab olema välja pumbatud, käsitsi lüpstud piim paraku ei sobi.

Tasub teada, et piim on kasutatav väljapumpamise päevast alates 6 kuu jooksul ning seda tuleb hoida kodus sügavkülmas, vahepeal üles sulatamata. Tavaliselt toovad doonorid neile sobival ajal kogutud piima vähemalt korra kahe nädala jooksul emapiimapanka, kus see saadetakse uurimisele ning seejärel pastöriseeritakse. Piima hoitakse steriilselt pakituna infosildikestega varustatult purgikestes, kust seda tohib beebidele laiali jaotada vaid arsti korraldusel ja ettenähtud koguses.

„Esimene valik vastsündinule on ta enda ema piim, nii et doonoripiim määratakse imikule vaid siis, kui tal mingil põhjusel pole võimalik oma ema piima saada. Enneaegsed lapsed on väga haprad ning kõik see, mida me teeme esimestel elunädalatel, on väga tähtis. Esimeste elunädalate parimad valikud võimalikest on ülimalt tähtsad. Kindlasti toetame seda, et 3–5 päeva jooksul pärast sündi oleks võimalik lapsel üle minna oma ema piimale. Üldjuhul see ka õnnestub," rõhutab lastearst lisades, et doonoripiim on enneaegsetele lastele siiski vaid ajutine lahendus.