Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
13. november 2014, 17:47

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembri Tervis Plussis.

Kas anda kiusatusele järele? (1)

Kolumbuse "süül" Euroopasse toodud iidne maiade kultusaine xocolãtl on riiulite kaupa poepinda haarav maius. Tumedat šokolaadi armastavad ja eelistavad haritud maitsega preilid ja prouad. Kas see on peenutsemine või põhjendatud valik?

Poolt

Tume šokolaad on nii mõrumagus kui poolmagus, sisaldades 35–75% kakaomassi.

Positiivne mõju organismile on suurema kakaosisaldusega šokolaadil. Seevastu piimašokolaad koosneb kakaomassile lisatud kakaovõist, piimapulbrist, suhkrust ja maitselisanditest.

Robert Nool (toitumisnõustaja): Kasulikud komponendid tumedas šokolaadis on:
• polüfenoolid – antioksüdandid, mis kaitsevad rakke
oksüdatiivse stressi ja südame-veresoonkonnahaiguste eest;
• fenetüülamiin – suurendab nn heaolukemikaalide endorfiinide kontsentratsiooni ajus. Tänu sellele komponendile nimetataksegi šokolaadi armastuse toiduks. Kui inimesed on armunud, on nende ajus endorfiinide hulk tavalisest suurem;
• head rasvad – kakaovõis on domineeriv rasvhape stearhape, millel on tugev põletikuvastane toime.

Mai Maser (toitumisteadlane): Šokolaad sisaldab rauda, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, vaske ja A-, B1-, C-, D- ja E-vitamiini.

Ried jt 2012 (Austraalia toitumis- ja elustiiliuuring): Korrapärane kakao või tumeda šokolaadi tarbimine mõjub veresooni laiendavalt ning alandab vererõhku. Nendel, kes iga päev šokolaadi sõid, alanes vererõhk 2–8 nädala jooksul 2–3 mm Hg. Teadlased märgivad, et flavonoolide toimel suureneb lämmastikoksiidi hulk kehas, millest omakorda tekib veresoonte seinte lõõgastus ja vererõhk langeb.

Mai Maser: Eriti kasulikud on tumedas šokolaadis sisalduvad flavonoidid katehhiinid. Kuna flavonoidid on antioksüdantsed, siis on neil ka põletiku-, allergia- ja viirusvastane toime ning nad kaitsevad südant ja veresoonkonda. Mida rohkem on šokolaadis kakaod (ubade tahket osa), seda rohkem on flavonoide.

Mai Maser: Tume šokolaad hoiab ja ergutab ajus nn õnnehormooni serotoniini tootmist, mis on looduslik antidepressant, ning aktiveerib lihaste ainevahetust, kontrollib küllastustunnet ehk vähendab söögiisu ja teeb reipamaks

Vastu

Tumeda šokolaadi maitse on mõne inimese jaoks liiga intensiivne ja liiga vähe magus, et sellega ennast premeerida.

100 grammis šokolaadis võib olla sama palju kofeiini kui tassis kohvis.

Perearstikeskus.ee: Šokolaad tekitab allergiat. Tundlikul väikelapsel võib allergia tekkida siis, kui ema sööb suures koguses šokolaadi. 

Aili Saukas (diabeedinõustaja): Diabeedi korral tuleb inimesel tumeda šokolaadi söömisel endale piiranguid seada. Iga diabeetik peab teadma, kas ja kuidas seda süüa, et vere suhkrusisaldus oleks sobivates piirides.

www.nutridata.ee: 100 g tumedat, 70% kakaosisaldusega šokolaadi annab üle 500 kcal.