AITA END ISE: Kõhumured tekivad ootamatult ja on ebamugavad. Nende esmaseks leevendamiseks saab igaüks end ise aidata.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. november 2014, 11:00

Kolm levinuimat kõhumuret (3)

Kes meist poleks kogenud ootamatult tabavaid kõhumuresid ning nende põhjustatud ebamugavust. Vähemalt kolme levinuima kõhumure korral on võimalik ise end aidata.

Kõhulahtisuse põhjustajaks võivad olla erinevad viirused, toidumürgitus, erinevad ravimid – näiteks antibiootikumid, toidutalumatus, erinevad tõved.

Kõhulahtisuse korral tasub end alguses ise aidata, arsti juurde tuleb minna siis, kui see ei möödu kahe-kolme päevaga või kui lisaks kõhulahtisusele esineb veel verist väljaheidet, tugevat kõhuvalu, rohket oksendamist, vedelikupuudust, kõrget palavikku või kaalulangust.

Äärmiselt oluline on kõhulahtisuse puhul esmaabi korras koheselt leevendada vedelikukaotust, mis eriti lastel võib osutuda ohtlikuks.

Lühiajalise kõhulahtisuse korral tuleks apteegist küsida loperamiidi sisaldavaid ravimeid. Tasub aga teada, et see ei kõrvalda kõhulahtisuse põhjuseid, vaid leevendab olukorda ehk neid on mõistlik võtta ennekõike vältimatu reisimise puhul. sellegi ravimi infolehe kohaselt tuleb arstiga konsulteerida, kui kõhulahtisus ei möödu 48 tunni möödudes.

Lisaks leiab leevendust kõhulahtisuse tekitatud ebamugavusele Smecta pulbrist ning abi võib leida ka söetablettidest.

Kui kõhulahtisus on tingitud mõnest nakkusest või antibiootikumide tarvitamisest, tasub apteegist küsida piimhappebaktereid või pärmseene preparaate.

Ravimtaimedest tasub abi otsida tammekoorest, mustikast, ingverist, teelehest ja saialillest. Kui neist teed keeta, siis teed jooma peaks ilma suhkruta.

Kõhukinnisust võivad põhjustada vähene kehaline aktiivsus, stress, korrapäratu toitumine, kiudainetevaene dieet, samuti ka mitmed ravimid ja.

Kõige esimene samm kõhukinnisuse leevendamise teel on üle vaadata toitumisharjumused ja elustiil. Vältima peaks raskeid ja rasvaseid toite ning liikuma iga toidukorra vahel. Kasu võib olla ka mineraalvee joomisest. Kui see aga ei aita, tasub apteekrilt küsida kõhulahtisteid.

Kindlasti on aga ka kõhulahtistid mõeldud vaid lühiajaliseks kasutamiseks ehk kui hädad püsivad, tuleks muret kurta arstile.

Ravimtaimedest võivad kõhukinnisuse vastu aidata senna või paakspuu, kõrvenõgese- ja raudrohutee, ägeda kõhukinnisuse puhul võib juua linaseemneõli või – tõmmist 20 minutit enne sööki.

Kõhupuhitust võivad põhjustada erinevad toidud – näiteks kapsas või hernes, gaasilised joogid, istuv eluviis, toidutalumatus, samuti ka seedehäired ja kõhuviirus.

Ka puhituse leevendamiseks tuleb esmalt oma toitumisharjumused üle vaadata ning kui selgub, et puhitust tekitab mõni kindel toiduaine, on kõige õigem see menüüst eemaldada. Samuti on sel puhul oluline igapäevane kehaline aktiivsus.

Kõhupuhitust aitavad leevendada simetikooni sisaldavad preparaadid – need lõhustavad kõhus gaasimulle ja on organismile ohutud.

Ravimtaimedest sobivad kõhupuhituse korral apteegitill, köömned ja piparmünt.