Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
12. november 2014, 17:03

Miks öine imetamine on beebidele hea? (2)

Viimaks beebiga kodus olles võib iga paari tunni tagant lapse toitmine tekitada unepuuduse ning meeleheites võib tekkida küsimus, miks on öine imetamine beebile hea.

Bellybelly.com.au toob välja mõned olulised punktid, miks on öösiti imetamine nii lapse kui piimatootlikkuse jaoks.

* Beebil on tilluke magu. Vastsündinu magu mahutab vaid umbes 20ml vedelikku, sestap seedib väike magu rinnapiima juba ühe tunniga ära. Alles kümnendaks elupäevaks mahub imiku makku umbes 60 ml vedelikku. Seega ei ole vastsündinu kahetunniste intervallidega toitumisgraafik sugugi juhuslik, vaid vägagi asjakohane. Ja eelis on sellisel sagedasel söömisel ka: mida tihedamini laps sööb, seda rohkem on rinnas piima.

* Beebid söövad öösiti rohkem piima. Uuringute andmeil saavad beebid öiste toitmiste ajal umbes 20% nende ööpäevasest piimakogusest. Eriti oluline on öine söömine seega beebidele, kellel on sünnijärgselt kaalu kogumisega probleeme: mida tihedamini ta sööb, seda rohkem kaloreid saab, see toetab ja soodustab lapse kasvu.

* Öine imetamine aitab beebil magada. Rinnapiimas sisalduv trüptofaan on und soodustav aminohape ning selle sisaldus emapiimas on õhtuti suurem kui muul ajal. Trüptofaan mängib olulist rolli serotoniini tootmises, serotoniin mõjutab nii tuju kui unetsükleid. Imetades aitad sa seega kaasa lapse aju kasvule ning arengule, lisaks on sellest abi ka lapsele rahuliku une tagamisel.

* Prolaktiinitase on öösiti kõrgem. Piimatootlikkuse eest vastutavat hormooni prolaktiini on kehas öösiti rohkem. Seega tähendab öine imetamine  loodusliku soodumuse ärakasutamist ning lisaks võib sellest olla abi, kui piimakogused näivad üha vähenevat.

* Beebi öö ja päeva taju ei ole veel välja arenenud. Lapse päevarütm võib paika loksuda alles kolmandaks-neljandaks elukuuks.

* Imetamine on kaitse hällisurma vastu. Paljude uuringute andmeil on rinnapiima saavate laste puhul  hällisurma risk enam kui poole väiksem. Teadlased seletavad seda sellega, et vastsündinu üks esimestest emotsionaalsetest reaktsioonidest on üldine erutus, kus laps pinguldab käelihaseid, põtkib jalgadega, silmad on avatud ning hingamine kiireneb. Uneteadlased usuvad, et selline üldine erutus on oluline ellujäämismehhanism ja et imetavate laste puhul on need erutused sagedamad.

* Imetavad emad saavad tegelikult rohkem magada. Sünnitusjärgset depressiooni käsitlevad teadusuuringud on näidanud, et imetavad emad saavad rohkem magada kui need, kes andsid lastele rinnapiimaasendajat. Isegi, kui imetavad emad pidid öösel ärkama, kinnitasid nad, et neil on päevasel ajal rohkem energiat.

Teadlaste hinnangul saavad imetavad öösiti umbes kolmveerand tundi rohkem magada, kuigi nende uni on katkendlikum. Asi on nimelt selles, et rinnapiimaasendajaga last toites pead öösel voodist tõusma ja köögis lapsele pudeli valmis panema. Imetav ema võib aga beebi voodisse kaasa võtta ja imetamise ajal ehk magamagi jääda. Olulisim on veenduda, et ema-isa kaisus magamine oleks lapse jaoks turvaline.