Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. november 2014, 10:50

Miks pime aeg energiast tühjaks imeb? (1)

Palju räägitakse kevadväsimusest – seisundist, kus keha on pikalt kestnud külmast ja pimedast ajast kurnatud ning vaevleb vitamiinipuuduses. Kuid ka sügis kipub inimesi energiast tühjaks imema.

Lühemaks muutunud päevad ning napp päikesevalgus põhjustavad selle, et keha hakkab tootma rohkem und soodustavat melatoniini. Et samal ajal väheneb serotoniini tootmine, põhjustabki see väsimust.

Sügise alguses ei pruugi energiapuudus olla nii märgatav, kuid üleminekul talveajale, kui päevad muutuvad veel lühemaks, väsimus süveneb, kirjutab Shape.com.

Seda seletatakse sellega, et vähene kokkupuude päevavalgusega häirib une-ärkveloleku tsüklit ja võib nii muuta ööune rahutumaks. See omakorda muudab inimese päeva jooksul rohkem väsinuks.

Ka soodustavad pimedad ja külmad päevad seda, et inimene soovib olla pigem kodus teki all, kui minna trenni. Mida vähem füüsilist aktiivsust, seda energiavaesem on aga olek.

Et olla energilisem, ongi oluline soodustada serotoniini ja lükata edasi melatoniini tootmist. Selleks tasub võtta päeva jooksul hetki ja püüda natukenegi valguse käes viibida. Kindlasti peaks seda tegema päikeselistel päevadel. Ka ei tohiks vahele jätta trenni ning tarvitama D-vitamiinirikkaid toite.