Foto: LAURA OKS
Treenimine
19. november 2014, 18:15

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Jooga trimmib meelt ja lihaseid

Joogastiile on erinevaid. Kõik need treenivad meelt, keskendumist ja sisemist tasakaalu. Ashtanga joogastiili boonuseks on ka trimmis lihased.

Traditsiooniliste joogastiilide treeningud on terviseklubide joogatundidest hoopis erinevad. “Päris” joogatrennis võetakse joogaasendeid ilma muusikata, sest eesmärgiks pole meelt rahustada, vaid seda treenida. Erinevus on ka selles, et harrastaja ei saa asendeid võtta vastavalt soovile, vaid siis, kui treener näeb, et harjutaja keha ja meel on järgmiseks, veidi raskemaks asendiks valmis.

Tervis Pluss tutvustab lihaseid trimmivat traditsioonilist ashtanga joogat.

Mõttejõul lihaseid ei vormi

“Ashtanga on n-ö jalad maas ja väga füüsiline treening. Voodood me ei tee ja mõttejõul lihaseid ei pumpa,” tutvustab joogatreener Jocke Salokorpi seda joogastiili.

Siiski on ashtanga füüsiliste asendite taga ka tugev vaimne ja filosoofiline pool, kuidas jooga kaudu õnneni jõuda, kuid vaid neile, kes tahavad sellega tegeleda. Ashtanga joogakoolis võib keha treenimiseks kasutada üksnes ashtanga jooga asendeid.

Selleks on mõeldud ashtanga jooga läänelik mugand vinyasa-flow’ treening, kus taustaks mängib ka muusika.

“Lääne inimene saabki suures osas aru vaid jooga füüsilisest poolest, aga see on ok. Kõik tulevad joogasse eri põhjusega. Füüsilise vormi parandamine on väga hea eesmärk joogaga tegelemiseks. See on ka enamiku soov, kes meie uksest sisse astuvad. Kuigi tahetakse treenida füüsilist keha, avastab harjutaja mingil hetkel, et see mõjutab ka tema vaimset poolt, sest võttes füüsilisi asendeid, teeb ta möödaminnes tööd ka oma meeltega, õpib sügavamalt hingama ja keskendub oma kehale,” räägib Jocke. “Algselt on mõeldud, et õnne leidmisel paraneb füüsiline vorm ilma selle nimel pingutamata iseenesest, aga lääne inimestel toimib see vastupidi – ilusa keha otsinguil on rahulolu elamisest boonusena kaasas.”

Näiliselt rasked harjutused

Kui ashtanga jooga eesmärk on õnne kogeda, miks siis asendid nii rasked on?

“Eesmärk ei ole jalga kaela taha saada. Lõpuks saad panna jala kaela taha küll, kuid eesmärgiks oli hoopis kannatlikkus ja õppimine. Mis mõte oleks niisama jala kaela taha panemisel? See ei anna meile midagi juurde. Tegelikult pole asendid keskmisest raskemad. Harjutused tunduvad rasked, sest tänapäeval on inimese keha nõrk ja kinni. Ilma hinnanguid andmata – keskmine inimene ei saa ka lihtsamate harjutustega alguses hakkama, sest füüsiline keha on nii treenimata,” selgitab Jocke. “Puusaliiges peaks olema sama liikuv nagu õlaliiges. Kätt saad õlaliigesega tuua ette, viia taha, kõrvale, kõrvalt üles ja pöörata seda. Jalaga peaks inimene saama teha samamoodi, nagu lapsed. Meil on see kadunud, sest elu on väga passiivne – sõidame autoga tööle, istume päeval laua taga arvuti ees ja õhtul, pult käes, teleka ees.”

Trimmis skeletilihased

Kuigi ashtanga harjutused võivad alguses tunduda keerulised, pole varasem treenitus alustamisel eelduseks, sest jooga arendab teistsuguseid lihaseid kui muud treeninguviisid. Heas füüsilises vormis inimesele võivad ashtangas olla mõned asendid lihtsamad, kuid näiteks musklimeestel ei ole joogas eeliseid, sest sügavad skeletilihased on neil treenimata, lihased jõutreeningul lühenenud ja painduvus seeläbi vähenenud.

Ashtanga jooga treenib eelkõige süvalihaseid, kuid usin harjutaja saab joogaga vormida ka kenad pindmised lihased.

Kui teed joogat kodus:

• lülita välja teler,
• pane telefon hääletule režiimile,
• võimalusel tee harjutusi siis, kui oled kodus üksi,
• tõsta vaateväljast ära tööasjad,
• tee joogat ühes kindlas kohas, et toa energia toetaks harjutusi,
• harjuta soojas toas, et jahedus keskendumist ei häiriks,
• varu enda ümber piisavalt ruumi, et vahepeal ei peaks mööblit nihutama ja poleks ohtu ennast vigastada,
• pane selga kerged, hästi venivad, eelistatult puuvillased riided.

Leia oma joogastiil

Sulle sobib ashtanga jooga, kui soovid
• joogaga parandada oma füüsilist vormi ja painduvust,
• õppida paremini keskenduma,
• venitada lühenenud lihaseid pikemaks,
• treenida skeletilihaseid,
• arendada vastupidavust,
• parandada keha tunnetust ja tasakaalu,
• leida üles oma sisemine täiuslik mina,
• vabaneda egoistlikust saamisevajadusest.

Veel joogastiile, mis vormivad lihaseid

Kundalini jooga

Kundalini jooga on intensiivne ja dünaamiline joogavorm, kus olulisel kohal on füüsilised harjutused, hingamistehnika, kehaasendid, käteasendid, mantrad ja meditatsioonid.
Joogatund algab soojendusharjutustega, et valmistada ette lülisammas ja lihased raskemateks harjutusteks.

Seejärel tehakse kindla eesmärgiga harjutuste kompleksi kriyat, näiteks et treenida kõhu- või seljalihaseid, muuta selg paindlikumaks ning vabastada sealt pingeid, balansseerida vaagnapiirkonda, kiirendada ainevahetust ja vereringet, tugevdada immuun- või närvisüsteemi, tasakaalustada ajupoolkerasid või seksuaalenergiat.

Tunni lõpetab lõdvestus pikaliasendis ja meditatsioon meele tühjendamiseks ning enda põhiolemusega kontakti saamiseks. Hingamisharjutustega puhastatakse organism ning õpitakse valitsema oma mõtteid, tundeid ja keha.

Powerjooga

Powerjooga on läänelik segu ashtanga ja hatha joogast. Harjutused on intensiivsemad, jõulisemad ja neid tehakse kiiremas tempos võrreldes traditsiooniliste joogastiilidega. Powerjooga põletab kaloreid, annab koormust kogu lihaskonnale, vormib ilusad lihased ja parandab painduvust. Nagu traditsioonilisedki joogastiilid, puhastab ka powerjooga organismi, kiirendab ainevahetust, annab hingelise tasakaalu ja rahulolu.