Foto: TEET MALSROOS
Treenimine
22. november 2014, 17:19

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Jooga ei eelda head painduvust ja rahulikku meelt

Jocke Salokorpi selgitab, kuidas sobitub jooga ärevasse ühiskonda.

Kuidas läheb äreval ja kehva keskendumisvõimega inimesel joogatreeningus?

Joogaga tegelemine ei eelda head keskendumisvõimet, vaid jooga õpetab seda. Näiteks ashtanga joogas me ei rahusta meeli, vaid õpime meeli mõtetest puhastama, harjutusele keskenduma ning tähelepanu teadlikult suunama.

Asendid õpetavad ärevale inimesele ka kannatlikkust. Regulaarselt harjutades paraneb painduvus 1 mm nädalas. See on väga aeglane areng, aga 10 aastaga teeb see 52 cm. Vahel on perioode, kus areng on väga kiire, ja siis pika aja jooksul ei toimu mitte midagi. Otseteed paremuse poole ei ole.

Kas Eesti närviline elutempo soodustab või takistab joogaga tegelemist?

Väga paljud inimesed otsivad teed õnne juurde. Jooga kindlasti aitab liikuda tasakaalu poole, sest õpime tundma oma keha ja selle vajadusi. Hakkame paremini aru saama, millal energiatase on langenud ja kuidas sellele reageerida. Keha teab täpselt, millal puhata ja kui palju, mida ja millal peab sööma, või peab hoopis hea enesetunde taastamiseks jooma ja mida nimelt. Kui sööd keha vajaduste järgi õigesti, siis energiatase pärast söömist tõuseb, mitte ei lange. See aitab hoida inimest tervena.

Lääne kultuur õpetab, et kui sa ei pinguta piisavalt, siis sa ka ei saavuta midagi. Jooga aga õpetab, et saavutad õnne minnalaskmise ja egost vabanemisega. Kuidas need vastandlikud soovitused trennimatil kokku sobituvad?

See, mida ühiskond meile õpetab, on haiglaslik. Rohkem asju ja suuremad autod ei tee õnnelikuks, sest siis tahad jälle rohkem ja järgmist asja.

Jooga õpetab kaht vastandlikku poolt – pingutust ja enda vabakslaskmist. Samal ajal kui end füüsiliselt pingutad ja oled mõnes raskes asendis, siis pead olema selles hetkes ja nautima seda, mitte mõtlema järgmisele asendile.

Oluline on õppida kohalolekut. Harjutusi tehes juhime oma keha, meelt ja hingamist, mitte ei sunni. Seda, mida õpime joogas mati peal, saab kasutada tavaelus, kui treeningmatti pole. Ka elus ei peaks me ennast sundima, vaid juhtima.

Kui end liigselt tagant piitsutada ja vastuvoolu liikuda, ei toeta universum meie püüdlusi. Kui liigud vooluga kaasa, õpid tunnetama, mis on sulle õige, ja saad hakata oma elu juhtima ja suunama.