Foto: ALDO LUUD
Keha
22. november 2014, 10:20

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Kõtt, külmatunne ja tselluliit!

Karge ja tuulise ilma eest peitu pugemiseks on üks mõnusamaid paiku lõõgastav mähisevann, mis annab tagasi igatsetud soojatunde.

Mähisevann sobib eriti hästi neile, kellel on ka siseruumides sageli jahe või külmetavad käed-jalad. Mähisevannis tehakse eri toimega kehamaske, et soojusega avada poorid ja intensiivistada maski mõju. “Et keha saaks soojaga harjuda, on vesi mähisevannis alguses jahedam ning soojeneb järk-järgult 35 kraadini,” selgitab Babor Spa juhataja Merilyn Arula.

“Mõni inimene jaksab mähisevannis olla 10–15 minutit, sest hakkab liiga palav. Teised aga soovivad vanni nautida 40 minutit ja nad ei hakka selle aja jooksul isegi higistama.”

Massaaži või mähisesse?

“Nii mähis kui ka massaaž küll lõõgastavad ja lõdvestavad lihaseid, kuid võrrelda neid ei saa. Kui massaažis muditakse tund aega või kauem nahka ja lihaseid mehaaniliselt, siis mähisevannis mõjuvad mask ja soe veevann,” teab Merliyn Arula.

Kui mähisevannist soovitakse abi kindla probleemiga, näiteks mureks on tõsine tselluliit, toob leevendust hoolduskuur. Olenevalt probleemi tõsidusest võiks teha mähisevanni kaks korda nädalas, kokku 4–8 korda. Niisama mõnulemiseks, keha hellitamiseks ja sooja saamiseks piisab ka ühest korrast.

Enne ja pärast mähiseprotseduuri on hea juua palju vett, sest protseduur ergutab ainevahetust ja viib higistamise ajal kehast välja palju vett. Enne mähist võib käia saunas ja nahka koorida – nii saab kehamaski toime veelgi intensiivsemaks muuta.

Mitut moodi nahapoputus

• Piimamähis

Piim on vanim looduslik ilutegija, sel on nahka rahustav, pehmendav ja hooldav toime. Hea niisutajana sobib piimamähis hästi kuivale nahale. Piimhape koorib kergelt nahka ja stimuleerib naha taastumist. Piimaproteiinid kaitsevad kuivamise eest, piimas sisalduv rasv aga rahustab ärritunud nahka, laktoos niisutab seda ning muudab tugevaks ja terveks.

• Vetikamähis

Vetikad on ühed tuntumad koostisosad salendavates ilutoodetes. Need kiirendavad ainevahetust, trimmivad, niisutavad ja pehmendavad nahka ning pinguldavad sidekude. Vetikamähis sobib hästi turgutama kuiva ja stressis nahka, kuna sisaldab rikkalikult mineraalaineid ja vitamiine.

• Šokolaadimähis

Šokolaad teeb luksusliku pai nii kehale kui ka meeltele. Aroomteraapilise efektiga protseduur pehmendab, toidab, niisutab ja kaitseb nahka ning on vananemisvastase mõjuga.

Turbamähis

Turvas on põletikuvastane ja sügavpuhastav, väljutab kehast jääkaineid ja kahandab tselluliiti. Raviturvas ergutab ainevahetust ja vereringet ning võib aidata ka nahaekseemide korral. Turbaprotseduurid ühtlustavad ja parandavad naha jumet ning soodustavad rakkude uuenemist.

• Parafiini-mudamähis

Parafiin ja muda soojendavad, leevendavad lihaspingeid ja ergutavad vereringet. Muda on üldtoniseeriv ning seda kasutatakse ka tselluliidimure korral.

Savimähis

Savil on hea nahka puhastav toime ning see sisaldab rikkalikult nahale kasulikke mineraalaineid ja mikroelemente. Mähis aitab leevendada ka lihase- ja liigese- valusid.

"Maitsvad" mähisevalikud

Mähis kadaka ja sidruniga

Kadaka ja sidruni eeterlikud õlid stimuleerivad keha väljutama toksiine. Mähis aitab vabaneda tselluliidist ja üleliigsest veest kehas, parandada naha jumet ja tekstuuri.

Vürtsimähis

Mähise koostises olev piparmünt turgutab vereringet. Ingver, kardemon, küpress, tšillipipar ja kurkum toniseerivad nahka. Protseduur ergutab intensiivselt ainevahetust ning väljutab kehast jääkaineid.

Mask apteegitilli ja kadakaga

Apteegitill ja kadakas koos spetsiaalse massaažiga parandavad verevarustust ning aitavad vabaneda jääkainetest ja liigsest kehasse kogunenud veest.

Kehahooldus ingveri, laimikoore ja meresoolaga

Ingver toniseerib, laimikoor annab energiat ning meresool koorib ja rikastab nahka mineraalidega.

Vitamiinimähis kuivatatud puu- viljadega

Puuviljahapped annavad nahale sära ja nooruslikkuse, vitamiinid toidavad ja taastavad naha jumet.

Mähisevann ei sobi 

• kõrge ja liiga madala vererõhu korral,
• südamestimulaatoriga inimestele,
• krooniliste haiguste põdejale,
• rasedatele.

Kodune kreemimähis 

Niisutava ja toitva kreemi toimet saab intensiivistada, kui
1) määrid kehale paksema kihi kreemi,
2) mässid end kile sisse,
3) lähed 20 minutiks sooja teki alla pikutama.