Nele-Liis VaiksooFoto: TEET MALSROOS
Uudised
17. november 2014, 09:24

Enneaegsete laste päeva puhul toimuvad kontserdid neljas Eesti haiglas (1)

Igal aastal sünnib Eestis ligi 900 last enne oma õiget aega. Ka Eestis tähistatakse juba teist aastat ülemaailmset enneaegse sünni päeva. Sel puhul annavad esmaspäevast kuni neljapäevani Nele-Liis Vaiksoo ja Uku Suviste kontserdi neljas Eesti haiglas - Tallinna Lastehaiglas, Ida Tallinna Keskhaiglas, Pelgulinna Sünnitusmajas ja Tartu Lastekliinikus.

„Enneaegselt sündinud beebide esimesed haiglas veedetud elukuud on määrava tähtsusega, milliseks kujuneb edasine elu väljaspool haiglaseinu", ütleb Nele-Liis Vaiksoo, miks on oluline pöörata tähelepanu ja tänada just meditsiinipersonali. Ka Nele-Liis Vaiksoo poeg on sündinud enneaegsena.

„Vastsündinute intensiivravi areneb iga aastaga, mis omakorda parandab enneaegsete laste võimalust ellu jääda ning areneda. Õiget ja kiiret ravi saavad enneaegsed lapsed on samasugused vahvad ja arukad lapsed nagu normaalajal sündinud beebidki", lisas ta.

Kontserdiga tänatakse  vastsündinute osakonna arste, õdesid ja teisi haiglatöötajaid, kes igapäevaselt puutuvad kokku enneaegselt sündinud beebide elu ja tervise eest võitlemisega. Samuti tervitatakse kontserdiga kõiki haiglas viibivaid enneaegsete laste peresid.

Kontserdid toimuvad 17.novembril, kell 13 Ida-Tallinna Keskhaiglas, 18.novembril, kell 13 Pelgulinna Sünnitusmajas, 19.novembril, kell 13 TÜ Lastekliinikumis ja 20.novembril kell 11 Tallinna Lastehaiglas. Kontserttuuri korraldab MTÜ Enneaegsed Lapsed.

Ülemaailmselt tähistatakse enneaegse sünni päeva juba kuuendat aastat, et juhtida tähelepanu enneaegsuse levimusele ja sellega seotud probleemidele. Eelmisel aastal osales enneaegselt sündinute päeva tähistamisel erinevate tegevuste ja üritustega üle 60 riigi.

Üheks populaarseks toetuse avaldamise viisiks on lillade värvuse kasutamine oma hoone või muu objekti valgustamisel. Sirelililla on enneaegselt sündinute tunnusvärv. Sel aastal illumineerib Ida-Tallinna Keskhaigla esmaspäeva, 17.novembri, õhtul Naistekliiniku peasissekäigu ja bareljeefi. Tartus avaldab oma toetust Vanemuise Teater, valgustades sirelilillades toonides oma teatrimajad.