Kui on selja- või muud terviseprobleemid, on mõistlik valida individuaaltreeningu ja Pilatese stuudio, kus saab õppida õiget klassikalist Pilatest.Foto: ARNO SAAR
Hea nõu
19. november 2014, 13:03

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Üks küsimus: seljavalu Pilateses

Olen seni olnud pigem juhuslik treenija, kuid nüüd olen käinud umbes kuu aega korrapäraselt Pilatese trennis. Pilates meeldib mulle väga ja harjutused tunduvad tõhusad, kuid tunnen, et alaselg on justkui pinges. Mida ma valesti teen?

Kaia Heinleht (treener): Pilatese harjutuste juures on väga oluline keha õige asend ja joondumine ning õige sooritus. Tihti võtab õige tunnetuse saamine aega ja vajab treeneri personaalset lähenemist.

Sind nägemata on väga raske täpselt öelda, mida valesti teed, aga ilmselt võib põhjus olla selles, et jõukeskme lihased, mida Pilateses kasutatakse, ei ole veel piisavalt tugevad, et asendites selga toetada, ja nii kogunebki pinge hoopis selga. Kui sul on väga nõgus selg ja on raske neutraalset vaagna asendit hoida, tee harjutusi kindlasti pigem väiksema ulatusega ja keskendu rohkem tehnikale ja hingamisele kui suure liigutuse sooritamisele. Vali harjutuste kergem variant, et saaksid õigeid lihaseid tugevdada.

Kirjast ei selgu, kas käid trennis spordiklubis või Pilatese stuudios. Räägi igal juhul oma murest treenerile ja võimalusel võta mõned individuaaltunnid, et õige tehnika tunnetus paremini kätte saada.

Tihti ei ole spordiklubides Pilatese treeningud tasemete järgi eristatud või on tunnid hoopis muusikaga, kus treener teeb ise harjutusi ette, mitte ei paranda inimeste tehnikat.

Sageli pole ka harjutused alustajale jõukohased. Kui on selja- või muud terviseprobleemid, soovitan valida individuaaltreeningu ja Pilatese stuudio, kus saab õppida õiget klassikalist Pilatest.

Pikalt valesti treenimine toob kasu asemel hoopis kahju.