Uudised

Piim: tervisele endiselt kasulik või enam mitte? (64)

LISA KOMMENTAAR

Marie19. november 2014, 09:20
Ma pole ammu midagi nii ajuvaba lugenud!
Sellepärast nii haiged ollaksegi,19. november 2014, 06:50
et maailm on sitaks tarku täis siginenud. Kõik teavad, kuidas teised peavad elama. Iseennast ei märka harida.
inimene18. november 2014, 19:00
Mul pole problat piima joomisega,mai joogi piima mul laktoositalumatus
Piimalehm18. november 2014, 18:26
Ma annaks head piima, aga mulle söödetakse ja süstitakse igasugu tundmatut kemikaalidega pahna sisse.... peremehele on tähtis vaid piima kogus, See millest see tehtud on ei huvita kedagi.. peaasi, et valge, muidu ei usuta, et see piim on.
banana göörl18. november 2014, 16:57
titehäälega:kas nüüd hakkama siis piima asemel banaanasid sööma?
V18. november 2014, 15:14
lehmatav tõde18. november 2014, 13:59
Kas piimatooted on meile kasulikud? Oleme uskunud sajandeid, et piimatooted peavad olema olulisel kohal meie toidus. Ometi on hästi teada, et paljud rahvad ei talu piimatooteid, ja isegi rahvastel, kes piimatooteid taluvad, esineb nende toodete vastu allergia. Uuemad tõendid viitavad piimatoodete seotusele mitte ainult allergia, vaid ka potentsiaalselt surmavate haigustega, nagu osteoporoos, leukeemia, diabeet jpm. Arutlusele tulevad värskemad teaduslikud avastused ning nende mõju meie eluviisile:
http://www.youtube.com/watch?v=tQwe6lrx4b4
TY18. november 2014, 16:10
ei ole sajandeid!
Eestlased tarvitavad piima igapäevase toidupoolisena vaid vaevu 150 aastat
pisut ajaloost20. november 2014, 09:30
Muinasajal joodi leiva kõrvale hapupiima vee ja rukkijahuga, söödi räime, oblikasuppi või naerisuppi. Vahel joodi ka kaerakisselli (kaerakilet) piima või võiga.
Araabia geograaf al Idrisi poolt 1154. aastal kirja pandud: "Astlanda linnade hulka kuulub ka Koluvan. See on väike linn, suure linnuse taoline. Selle elanikud on maaharijad ja nende sissetulek on napp, kuid neil on palju karja..."
Tallinna raeraamatus on märge, et juba 1433. aastal kasutati võid naturaaltasu maksevahendina ja Saaremaal tehti 1569. aastal juustu.
allikas: Raamat "Eesti aastal 1200", koostaja ja toimetaja Marika Mägi, kirjastus Argo, Tallinn 2003
Sellepärast19. november 2014, 06:47
ei talugi, et inimkond on rikutud. Terveid jääb aina vähemaks. Sina kaasaarvatud.
:)18. november 2014, 12:48
Paistab et, paljudele on elamine ka kahjulik ikka elavad . söön seda mida tahan joon seda mida tahan ükski uuring ei kotti mind isegi teades et, peale seda klaasi suren joon ikka ära . Nagu kedagi peale mu pere huvitaks kas ma elan v6i suren siin riigis .
Malle18. november 2014, 12:06
Pole kaua aega möödas kui munad olid tervisele kahjulikud perearst toonitas pidevalt ,et ma üle ühe muna nädalas süüa ei tohiks ja nüüd söö palju soovid kuna teadlased avastasid,et munad on väga tervislikud nüüd on siis järg piima käes millegi pärast ei usu ma neid teadlasi pange tähele teatud aja pärast on piim väga tervislik Sööge mune ja jooge piima.
HeH18. november 2014, 12:46
Piima kohta on selle kahjulikkusest aastaid sama asja räägitud.
Samuti sellest, et munadega peaks piiri pidama, sest muna kollane sisaldab tõepoolest palju kolesterooli. Terve inimene võib 3-4 muna nädalas süüa. Artikel või väide, millele viitad on ilselt see, kus mainiti, et pigem söö muna kui küllastunud rasvu! Küllastatud rasvade kogus meie toidus avaldab verekolesteroolile mõju, mis on mitu korda suurem kui toidust saadaval kolesteroolil.»
Muri - piimasõber18. november 2014, 12:00
Jajah, ärge piima jooge vaid ostke apteegist kaltsiumitablette ja D-vitamiini kapsleid, eks ju! Pole mõtet üht toiduainet niimoodi maha teha. Igasugu teooriaid levitatakse - küll on piim nö külm toiduaine, mis tekitab nohu, küll teeb ta luud hõredaks. Nüüd siis juba tapab noorelt. Poepiim ja poepiim ... Aga poeliha, poeleib? Kõige kasulikum on muidugi süüa puhast, ise toodetud kraami, aga kahjuks pole see tänapäeval võimalik. Selle uuringu võivad rootslased teate ise kuhu pista, sest peale piima tarbisid need uurimisalused ka kõiki muid toiduaineid ning hingasid sisse tänapäeva saastatud õhku.
HeH18. november 2014, 12:55
Miks kaltsiumitablette?
Esiteks on kaltsiumi imendumiseks vaja kõrvale ka magneesiumi ning piimas leiduvast kaltsiumist suudab inimese organism väga vähe vastu võtta!
Kuna piim sisaldab rohkesti väävlit ja ja fosforit, peab keha seda tasakaalustama palju suurema kaltsiumikogusega, kui ta piimast saab. Samuti on piimas oleva kaltsiumi ja magneesiumi vahekord kaltsiumi heaks imendumiseks ebasobiv.
Kõige paremad kaltsiumiallikad on inimesele kapsas ja kapsalised, uba, kikerhernes, kõikvõimalikud rohelised lehtviljad (spargel, brokkoli), samuti avokaado, apelsin, pähklid ja mandlid, samuti kala ja mereannid.
Siis tuleb väga tükk tühja maad ja alles siis tuleb kusagil seal kaugel piim, kust inimene kah "midagi" saab!
Sama D-vitamiiniga. Piimast ei saa inimene D-vitamiini. Seda saab kalast, maksast ja munast.
Muri18. november 2014, 13:11
No tõepoolest - iroonia on mõnele inimesele ikka väga raskesti mõistetav. Ravimifirmadele on sellised uuringud väga kasulikud. Sööge aga toidulisandeid ja tablette! Meil ju nüüd kangesti reklaamitakse D-vitamiinilisandiga piima.
n18. november 2014, 11:20
Jah, piim on tervisele kahjulik ja mitte ainult, vaid kõik piimatooted ka!
Une uurija Mati18. november 2014, 11:08
Viimane teadlaste küsitlus rootsis näitas, et iga rootslane kes joob kolm klaasi piima päevas näeb allveelaeva.
nu18. november 2014, 11:01
Hiinlased ju piimatooted ei söö ja saavad väga hästi hakkama..kuigi äri mõttes viiakse nüüd piimatooteid sinnagi...
Trendikas tervisetoituja:P18. november 2014, 10:46
Aga muidugi on tänapäeval piim, sai, muna ja kõik see muu mant, mida pööbel siin Maarjamaa kamaral aastasadu söönud on, kahjulik. Tänapäeva tervisetrend on süüa acai- ja gojimarju, sojatooteid, speltajahu ja muud sellist, millest juttu tehes saab sisse poetada ka maagilised sõnad"öko" ja "orgaaniline". Juba trendivirtuoos Kerli Kõiv ütles, et üks põhjus, miks ta USAs elab, on see, et seal on orgaaniline toit saadaval. :P Igal endast ja oma tervisest lugupidaval inimesel on tänapäeval kas mingi toiduallergia või laktoosi-või gluteenitalumatus. Eriti kõrgem pilotaaž on omada kõiki. :P
HeH18. november 2014, 12:56
piima ja saia aastasadu?
Vist peaksid natukene ajalugu uurima.
infoks18. november 2014, 13:39
piimatooteid on inimkond arheoloogiliste leidude andmetel tarbinud ca 10 000 aastat, Eesti aladele jõudis karjakasvatus pronksiaja lõpuks + ca 7000 aastat tagasi võimaldasid geenid lisaks hapendatud piimale ka rõõska tarbima hakata.
Tulemuseks oli pikem eluiga, nutikamad inimesed ja see, et jäädi paiksemaks.
TY18. november 2014, 16:12
karjakasvatus tõesti, aga see ei olnud piimakari! Eestlane tarbib piima ca 150 aastat
TY18. november 2014, 16:12
karjakasvatus tõesti, aga see ei olnud piimakari! Eestlane tarbib piima ca 150 aastat
Tõnu18. november 2014, 10:15
Piim kuulub vabalt tervisliku toitumise juurde.
Koos lihaga seda samas toidukorras ei tarbiks(kuigi kui vahel peaks juhtuma, pole ka kindlasti maailmalõpp)
Ideaalne hommikul pudru tegemiseks ja selle kõrvale klaasike juua.
Päevas nii pool liitrit ja julgelt nn täispiim.
xx18. november 2014, 09:58
ei tea jah,kuigi 2 minu tutavat ,üks nendest jõi liiter poepiima päevas ja teine jõi otse nii öelda laudast piima ja mõlemad millegipärast rasvusid ja lahkusid infarktiga või insuldiga,kus kuures varakult.
HeH18. november 2014, 09:56
kuna terve minu eelmine pikk kommentaar kustutati ära (!), siis lugege ise ülaltoodud artiklid, aga siis toon mõned faktid, mis eelmise kommentaari kustutamisega kaduma läksid:
* Üle 70% Maakera elanikest ei joo piima ega tarbi piimatooteid
* Eestlane on piima joonud kõigest 150 aastat
* 25% Eesti elanikest on DIAGNOOSITUD laktoositalumatus, siia lisage need, kellel see on aga nad ei ole abi saamiseks arsti poole pöördunud või nad ise ei teagi.
* Lisaks piimasuhkur kaseiin, mille osas on talumatus väga suurel osal inimestest, mis tektiab käitumis ja psüühikahäireid (eriti lastel), sest ladustub ajus oopimisarnaste ühenditena.
* Kui Sinu laps jonnib sageli, on käitumisel agressiive või hüperaktiivne, jäta vähemalt kuuks ajaks toidlaualt välja piim ja piimatooted ja 90% tõenäosusega on muutused käitumises varsti näha!
HeH18. november 2014, 10:22
kaks lisamärkust:
* inimene on ainus elusolend planeedil Maa, kes joob piima ka täiskasvanuna ja veelgi enam - teise liigi piima. Loodus on ette näinud inimesele inimese piima, kutsikale koerapiima, vasikale lehmapiima jne. Iga liigi piim on unikaalne ja sobib just selle isendi vajaduste rahuldamiseks. Lehma piimas leiduvaid toitained on inimkeha jaoks biokeemiliselt raske omastada. Lehma piima molekul on suur ja seda on inimesel raske seedida, mistõttu võivad tekkida gaasid, puhitused ja seedehäired. Iga liigi piimas on spetsiifilisi aineid, mis on mõeldud just selle liigi arenguks, näiteks aju ja närvide.
* Sageli tuuakse argumendiks, et kui lehma ei lüpstaks, läheksid tal udarad lõhki ! See on väga vale arusaam. Inimene ise on oma tööstusega sellise asja tekitanud. Seda umbes viimase 150 aastaga!
Lehm nagu iga teinegi imetaja annab piima vaid vasika sünni järel. Tavaliselt kestab see 305 päeva. Selleks, et piimaeritus püsiks, rakendatakse lehmade puhul järjepidevat kunstviljastamist, mis viiakse läbi 40–80 päeva pärast poegimist. Selle tulemusena hoitakse ära piimaerituse katkemine . Seega toovad suurtööstuses peetavad lehmad vasika ilmale igal aastal. Kuna vasikas pole inimeste jaoks eesmärk omaette, vaid on vajalik eelkõige lehma piimaanni jätkumiseks (loomade taastootmise kõrval), siis tapetakse osa vasikaid tihti õige pea pärast sündi.
Veel 19. sajandi hakatuseks oli keskmine piimatoodang lehma kohta alla 1000 kilo aastas. Tänaseks on aretatud lehmad, kes annavad piima 8000 kilo aastas. Kuidas on see võimalik? Ravimid, antibiootikumid, hormoonid, kasvu kiirendavad preparaadid ja muud kemikaalid. Paljusid neist ainetest ei ole isegi piisavalt testitud. Kasvu kiirendavad preparaadid sisaldavad loomseid komponente (nagu kondijahu), looduses aga lehm ei ole lihasööja. See põhjustab loomadel terviseprobleeme, mis võivad olla ohtlikud ka inimestele.
kustas18. november 2014, 11:34
No piimatootmisest ja loomakasvatusest ei jaga sa muhvigi.
hmm18. november 2014, 13:44
Et eestlane on tarbinud piimatooteid aastast 1854??!!???
väga veider. Kust siis olid pärit need juustud- võid, mis dokumenteeritult keskajal ekspordiks läksid?
juba ca aastatel 1600-1700 ( vt rahvusarhiivist) on vakuraamatutes kirjas lehmade-kitsede arv talus ja mõisates. et ilu pärast peeti??
Ka Sinu muud väited ei kannata kriitikat. Kui midagi sellist väidad, oleks viisakas lisada ka viide autoriteetselt ( mitte USA fake-ülikoolid, või wikipedia või alkeemia) allikad
karin18. november 2014, 15:25
Kaseiin on piimavalk. Laktoos on piimasuhkur. Faktid ikka enne selgeks ja siis kirjutama.
appi!18. november 2014, 18:00
kirjutaja on küll kõrgelt haritud - piimasuhkur kaseiin!
mine riigikogusse,18. november 2014, 19:42
seal anna välja seadus, et lehmad peavad iga nädal sünnitama vasikaid, muidu lähvad neil tissid lõhki, ei mingit piima lüpsmist enam.
mine riigikogusse,18. november 2014, 19:42
seal anna välja seadus, et lehmad peavad iga nädal sünnitama vasikaid, muidu lähvad neil tissid lõhki, ei mingit piima lüpsmist enam.
teadja18. november 2014, 09:45
Hea, et ise seda valget jälkust, mis lehma nisast tuleb, ei joo!
pensionär 9218. november 2014, 09:35
olen ise ja lapsed lehmapiimaga üles kasvatanud.tööstused on rikkunud kõik naturaalse:piima,liha,munad,juurvilja,puuvilja.poes pole midagi tervislikku,pange või kolm pääsukest peale.see vuhva,kes neid tööstusi kiidab,ajab oksele.E.ILVES rääkis ammu tõtt,nüüd on tulemused käes.ostan 15 aastat talust,kasvatan juurvilja ise.metsmarjad kõige kasulikumad.
pole penskar18. november 2014, 09:40
92-aastased pensionärid ei aja sellist teksti suust välja. Miks on vaja end nii vanaks valetada?
tt18. november 2014, 09:04
Uudise lugemine kahjustab tervist eriti õhtulehes
tore18. november 2014, 09:00
Rääkige nendest uuringutest ka, kuidas piimatooted kaltsiumi väljaviivad organismist. Kuna organism muutub happeliseks tänu loomse söömisele, siis selle neutraliseerimiseks peab organism võtma otse luudest kaltisumi. Ja seda sissesöödav kaltsium ei asenda. Samuti on piimas liiga palju kaltsiumi, millega keha ei tule toime ja sellest tekitavad KÕIK kivistised. Neerukivid, sapikivid, veresoonte lupjumine. Piim on mõeldud väikese vasika suureks lehmaks kasvatamiseks. Nii et kui seda piima tarvitada, siis pigem ravimine, mitte igapäevase söögina. Et võtadki lusikatäie piima päevas, mitte ei joo klaaside kaupa. INimene ei ole vasikas, kes peab suureks kasvama. Väikestele lastele kasvamiseks mõeldud emapiim. KUi tahate tõesti piima müüa poes, siis tuleks emadelt piim kokkuosta ja pudelis poodi viia.
riina18. november 2014, 11:32
olen 50+, ei ole mul mingeid neerukivistisi,ega veresoonte lupjumist. Pole elu sees ühtki konti murdnud ja luudehõrnemise uuringul käisin kah, ka luud ei hõrene. Ei põe igat infektsiooni. Gripis olin 5 .klassis jn e. Täpselt sama võin öelda oma laste kohta 20.a. ja 23.a. Joome rammusat lehmapiima ja sööme ehtsat kohupiima, mis pole kiirhapendatud.
tore18. november 2014, 13:31
Ja kuidas elavad hambad ? See on esimene koht kust keha kaltsiumi võtma hakkab kui seda vaja läheb.
to tore18. november 2014, 14:25
Ma saan aru, et m6ni lihtsalt on loll , midagi pole teha aga siis v6iks olla vait, mitte seda demonstreerid.
tore küll,18. november 2014, 19:51
miks siis minu kere hambast kaltsiumi ära ei taha võtta. Eluaeg piima peal elanud, oma hambad veel suus, tervelt 24 tükki ja aastaid 70+. Vahe on ehk selles, et mina olen elanud ehtsa maapiima ja ehtsa sealiha peal. Vanasti ikka öeldi, et lapsest tuleb nii tark inimene, kui palju tema lapsena piima joob. Tänapäeval mõned üksikud lapsed saavad seda õiget naturaalset piima ja vaata kui nõrgukesed nad on, pidevalt haiged.
tore küll,18. november 2014, 19:51
miks siis minu kere hambast kaltsiumi ära ei taha võtta. Eluaeg piima peal elanud, oma hambad veel suus, tervelt 24 tükki ja aastaid 70+. Vahe on ehk selles, et mina olen elanud ehtsa maapiima ja ehtsa sealiha peal. Vanasti ikka öeldi, et lapsest tuleb nii tark inimene, kui palju tema lapsena piima joob. Tänapäeval mõned üksikud lapsed saavad seda õiget naturaalset piima ja vaata kui nõrgukesed nad on, pidevalt haiged.
suur piimasõber18. november 2014, 08:39
olen eluaeg joonud ja joon edasi. Luumurde pole olnud, terviski hea! Eks iga natukese aja tagant avastab keegi midagi või avastatakse mingi asi ümber. Mina kuulan keha ja söön-joon-seda, mis mulle meeldib!
No18. november 2014, 08:28
ei usu mina , et piim kahjulik saab olla, Kui aga mõtlen , kuidas tänapäeval piima toodetakse ja millesena ta poodi jõuab, siis pole ma kindel, et seal midagi kasulikku on. Kui on siis kunstlik. Kui loen , et on lisatud vitamiine jne. siis ...! Kuid see on lihtsalt minu arvamus. Ise ostan talupiima ja loodan et jään ellu.
No18. november 2014, 08:28
ei usu mina , et piim kahjulik saab olla, Kui aga mõtlen , kuidas tänapäeval piima toodetakse ja millesena ta poodi jõuab, siis pole ma kindel, et seal midagi kasulikku on. Kui on siis kunstlik. Kui loen , et on lisatud vitamiine jne. siis ...! Kuid see on lihtsalt minu arvamus. Ise ostan talupiima ja loodan et jään ellu.
ükski uuring18. november 2014, 08:19
pole uurinud piima, vaid piima laadset ollust. Siin on ikkagi suur vahe. Piim on see, mis tuleb otse lehma tissist, mida õnnetuseks saavad tänapäeval tarbida ainult vähesed. Positiivselt mõjub lehma tissipiim, aga mitte solgutatud piimalaadne ollus.
Tõde.18. november 2014, 08:08
Raivo kirjutas ,korralik piim on hea, arvan , see on talupiim tuttavalt.Poepiim, mis see üldse on?Kui hapuks läheb juua ei kõlba, see maitse ja lõhn on jube, kuumutades tuleb ka halb lõhn.Talupiim on hapuna nii hea ja ei mingit halba lõhna kui kohvi peale kuumutada.Kontrollivad organid ,tehke kord uuringud ja avaldage, mis on üldse poepiim, millest koosneb?
Piim18. november 2014, 07:42
Olen eluaeg piima joonud suurtes kogustes ja pole ühtegi luumurdu olnud ainult põrutused.
Põrutaja18. november 2014, 09:29
Loodame, et ei ole peapõrutust olnud, see on paha ....
Piimalehm18. november 2014, 07:42
Piim on inimorganismile kahjulik,tekitab südanerütmi häireid.LEHMAPIIM KUULUB VASIKALE MITTE INIMESELE.INIMESELE KUULUB EMAPIIM.Farmid kasutavad bakterite hävitamiseks piimas glooripreparaate parem joo gloorivett või vana head VIINA.Kommunist Edgar piirab tervislikku jooki ja tuleb võtta vastutusele.
miks sa arvad,18. november 2014, 08:23
et Edgar peab lüpsma hakkama? Kui sa lehm oled, siis on sinu kohus lüpsta, ja kui sa seda ei tee, siis tuleb ju sind vastutusele võtta. Jätta meelde - ükski isane ei lüpsa ega hakka kunagi lüpsma, nõua palju tahad.
Gloria18. november 2014, 09:29
Glooriaga KLOORILE vastu
tule taevas appi18. november 2014, 09:42
18. november 2014, 07:39
Oleks siis piimast jutt.18. november 2014, 07:38
Aga poest ostetud, säilitusaineid täis topitud piim polegi muud kui tervise rikkuja. Muide, üks tuttav surnuaia vaht juba ütles, et öösiti on haudadel helendust näha. Ikka säilitusainetest.
Piimajoodik18. november 2014, 07:34
Olen üle 40-ne aasta suht palju piima joonud.Pean vähiuuringutele minema?
mina18. november 2014, 07:33
Mina joon piima asemel viina ja usun, et minu elulelumelu on niimoodi pikem.
raivo18. november 2014, 07:32
viimasel ajal promotakse söögi lisandeid ja materdatakse naturaalset toitu.kas mingi äride tellimus?korralik piim,liha,köögivili-see on tervise alus.
Boobik18. november 2014, 07:32
Piim peaks poe lettidelt kaduma,kui ta tervisele ikka nii ohtlik on.
Edu.ee18. november 2014, 07:28
Kuulake ainult meediat ja apteeke! Siis kasvab teist korralik vrd :)