Raamat "Söö end saledaks. 30 kerget rooga salenejale"Foto: MARI LUUD
Raamat
18. november 2014, 16:29

Söö end saledaks - targas retseptiraamatus näpuga järge ajades

Retseptiraamatuid tervislikust toitumisest ilmub ikka ja jälle. Sarjas 100 rooga ilmunud Marika Puhmi ja Tiina Lebase teos „Söö end saledaks. 30 kerget rooga salenejale" (Ajakirjade Kirjastus) on abiks kõigile, kes soovivad lisakilodest vabaneda teadliku menüü abil.

Kõik retseptid raamatukeses on mitmekülgsed, mõõduka kalorihulgaga ning sobivad vaaritamiseks nii ühele sööjale kui tervele perele.

Ning mis kõige parem – et kaloreid, mis ometi kaalulangetajal on väga olulised, lugeda pole sugugi lihtne, on iga retsepti juures välja toodud ka portsjoni kaloraaž.

Raamatu teeb väärtuslikuks seegi, et iga retsepti juures on koostajate kommentaarid.

Näiteks saab teada, et müslismuuti on kõhtu täitev vahepala, mis aitab edukalt järgmise korrani vastu pidada. Ning et seda on lihtne valmistada, on seda mugav ka tööle kaasa võtta.

Ka antakse soovitusi toiduainete asendamiseks toidulaua veelgi rikkalikumaks muutmise eesmärgil, näiteks muna-spinatitäidisega vrappidesse võib spinati asemele panna keedetud ja riivitud porgandi ning pisut krehvtisema maitse lisamiseks lisada lusikatäis või paar salsakastet.

Retsepte leiab käepärasest ja isuäratavate toidupiltidega raamatukesest päeva kõigiks söögikordadeks.

Mõistmaks, et tervislik toitumine ei ole tuumateadus, kodus igaühele katsetamiseks ka ühe magustoidu retseptike. Jah, ka kaalulangetajad võivad kaloreid arvestades endale üht-teist magusat põske pista. Ja mis kõige parem – neid küpsiseid võib hoida jahedas kohas kaanega hoitud anumas kuni kümme päeva. Et ootamatu energiavajaduse korral teaks, kust midagi head saab.

Krõbedad mandli-tatraküpsised

(21 tk, valmistamisaeg 20 min + 20 min ahjus)

Vaja läheb: 125 g toasooja võid, 100 g roosuhkrut, 1 muna, 200 g tatrajahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 100 g mandlilaaste, 2 sl vett, 21 tervet mandlit.

Valmistamine: Purusta mandlilaastud uhmris. Vahusta toasoe või ja suhkus. Lisa muna, tatrajahu koos küpsetuspulbriga, peenestatud mandlilaastud ja vesi ning sega taignaks. Vormi peopesasuurused lapikud küpsised ja pane igale küpsisele kaunistuseks peale mandel.

Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta küpsiseid umbes 20 minutit.