Päeval magades kulutab inimene vähem energiatFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. november 2014, 15:23

Öötöölisi ohustab ülekaal (1)

Et päeval magades põletab organism vähem kaloreid kui öösel, samuti kulutavad öövahetuste ajal töötajad vähem energiat kui päevasel ajal sama asja tehes, on öises vahetuses töötajad ohustatud suuremast riskist haigestuda ülekaalulisusesse.

Seda kinnitab uus uuring, mida vahendab The Guardian. Uuringust selgus, et kui töötajad magasid päevasel ajal, põletasid nad 12-16% vähem energiat võrreldes öösel magamisega. Madalam energiakasutus öisel ärkvel olles võib aga olla ebatervislikust toitumisest ja vähesemast füüsilisest tegevusest.

Uuringu sellised tulemused selgitavad asjaolu, miks paljud öises vahetuses töötajad on ülekaalulised ning põevad rasvumisest tingitud tõbesid, nagu näiteks südamehaiguseid.

Teadlaste arvates võib seesugune energiakulu vähenemine olla seotud inimese tegevuse ja tema une-ärkveoleku rütmiga. Ehk teisisõnu: inimese jaoks on normaalne see, kui ta on üleval siis, kui õues on valge ja magab siis, kui väljas on pime. Ebakõlad une-ärkveloleku rütmis mõjutavad tugevalt ainevahetust.

Maailmas töötab öösiti hinnanguliselt 4,1 miljonit inimest, kes kõik on ohustatud suuremast riskist haigestuda diabeeti, südamehaigustesse ja insulti.