Et Spice puhul on enamasti teadmata, milliseid sünteetilisi kannabinoide konkreetne toode sisaldab, ei saa kuidagi olla veendunud ka selle seaduslikkuses. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Keha
20. november 2014, 09:07

Ettevaatust sünteetilise kanepiga! (3)

Rakveres on viimasel ajal sünteetilise kannabinoidi üledoosiga haiglasse sattunud üheksa koolilast. Ravimiameti pressiteate kohaselt võib uute sünteetiliste kannabinoidide toime olla ettearvamatu.

"Aine tarbimist soodustab laste seas leviv väärarvamus, et sünteetilist kannabinoidi pole võimalik organismist tuvastada, mis aga ei vasta tõele. Küll vastab tõele, et tegemist on uue ainega, mis ei ole veel Terviseameti poolt kinnitatud keelatud ainete nimekirjas. Kuna selliste ainete puhul pole täpselt teada, mida nad sisaldavad, siis võib nende tarvitamine lõppeda tõsise terviseprobleemi või isegi surmaga," hoiatab Eesti Politsei ja soovitab kõigil lastevanematel rääkida nendest ohtudest oma lastele, et hoida ära uusi raskeid tervisekahjustusi.

Ravimiameti kodulehekülje andmeil on sünteetilisi kannabinoide sisaldavate toodete üldnimetus spice.

Toote nimetusi ja kujundusi on erinevaid, kuid pakendid on enamasti pilkupüüdvad, värvilised ja sageli teepakikesi meenutavad. Eestis on Ravimiameti indmeil levitatud järgmiste nimetustega sünteetilisi kannabinoide sisaldavaid pakendeid: Forest Humus, SenSation, Dream, King B Forever, Smoke Plus, Scope the Flower Power, Yucatan Fire, Skunk, Mojo jm. Pakendi sisuks on tihti vaid tundmatu taimne puru, millele on lisatud ühte või mitut sünteetilist kannabinoidi. Need ained omavad kanepis leiduvale tetrahüdrokannabinoolile (THC) sarnast psühhoaktiivset toimet (toimides kesknärvisüsteemile ning mõjutades meeleolu, mõtlemist ja käitumist kuni sõltuvuse tekkimiseni) ning neid manustatakse peamiselt suitsetades.

Ravimiameti andmeil ei ole sageli pakendeil kirjas olev teave tõene, eksitav võib olla teave nii toote looduslikkusest, taimsetest koostisosadest kui ka sünteetilise kannabinoidi olemasolust või selle puudumisest.

Ravimiamet rõhutab, et uute  sünteetiliste kannabinoidide toime on ettearvamatu ning võib mõjutada paljusid organismi funktsioone. Neile on väga iseloomulik intensiivne, sageli kauakestev narkojoove ning tihti põhjustab nende tarvitamine pöördumatuid psüühika- ja käitumishäireid – ennast ja teisi kahjustavat käitumist, päevi kestvaid psühhoose jne. Sünteetiliste kannabinoidide väga tugevast toimest tulenevalt on nende ainete tarvitajatel suur oht ainete üledoseerimiseks, mis võib päädida tõsise tervisekahjustuse või surmaga.

Et Spice puhul on enamasti teadmata, milliseid sünteetilisi kannabinoide konkreetne toode sisaldab, ei saa levitaja ega ka tavakasutaja selle seaduslikkuses kuidagi veenduda. Ka ei ole nende toodete toime inimesele ja terviseohud kuidagi seotud nende võimaliku seaduslikkusega – sünteetilised kannabinoidid on struktuurilt küll sarnased, kuid nende toime võib olla väga erinev ning tavapärasest kanepist tugevam ning seeläbi on ka sõltuvuse tekkimine kiirem.

Ravimiamet rõhutab: see, mis pole keelatud, ei ole veel ohutu.