Uuri hoolega pakendit enne, kui endale midagi pähe valad.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. november 2014, 09:50

Eluohtlik peapesu: hulk šampoone sisaldavad endiselt vähitekitajaid

Oled ilmselgelt eksiteel, kui arvad, et hulleim asi, mida su šampoon saab teha, on panna sind silma sattudes nutma. Uue uuringu kohaselt võib šampoon seal sisalduvate lisaainete tõttu mõjuda eluohtlikult.

Oaklandi keskkonnatervise keskuse teadlased uurisid nimelt šampoone ja seepe ning leidsid, et tervelt 98 pesuvahendis leidus kantserogeenina tuntud kokamiid DEA-d, vahendab portaal Organic Health.

Kokamiid DEA on keemiliselt modifitseeritud kookosõli, mida kasutatakse paksendaja või vahustusainena šampoonis. Juba 1997.aastal USA-s läbiviidud uuringud rottide ja hiirtega näitasid sidet DEA ja vähki haigestumise vahel. Selle aine uurimine jätkub veelgi, kõik DEA-lisandid (DEA (Diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) ja TEA (Triethanolamine)) - põhjustavad inimestel allergiat, naha ja silmade kuivust ning on pikemal kasutamisel mürgised. Mitmetes Euroopa riikides ja ka California osariigis on need ained keelatud, kuna põhjustavad vähki.

"Enamik inimesi usub, et kaupluses müügilolevad tooted on ohutuse suhtes testitud. Kuid nad peavad teadma, et võivad end iga kord dušši all üle valada vähki tekitavate ainetega," kommenteeris katset Michael Green, tegevdirektor Center for Environmental Health .

Suures koguses eluohtlikku ainet leiti mõnede ka eestlaste seas levinud väga tuntud kosmeetikatootjate, nagu näiteks Colgate, Palmolive, Paul Mitchell, Biosilk, Palmers ja Prell toodete seast.