Foto: Mari Luud
Ilu ja mood
21. november 2014, 07:00

Juustepesu: kas šampoon tuleks asendada loodusliku vahendiga? (5)

Üle maailma levinud šampoonivaba liikumine on saanud endale palju järgijaid ka Eestist. Paljud naised on loobunud šampoonist ja pesevad juukseid hoopis muna, sooda ja õunaäädika, leiva või mõne muu köögikapist pärit vahendiga. Kuidas need aga juustele mõjuvad ning kas šampoon on siis tõesti juustele kahjulik?

"Minu moto on, et kui midagi süüa ei sobi, siis ei sobi seda ka endale peale määrida. Miks peaksin ennast ja oma peret vabatahtlikult tööstuslike kemikaalidega mürgitama," arvab portaali Hingepeegel eestvedaja Diana Mägi.

Aastaid tagasi oma toitumist ja koos sellega ka hügieeniharjumusi muutnud naine usub, et poešampoonist loobumine aitab vähendada kemikaalide tarbimist, mida me niigi igalt poolt saame. Seepärast peseb Diana oma juukseid munaga.

"Munaga pesemine on üks kõige lihtsamaid mooduseid – juba meie vanavanaemad tegid seda. Nemad aga pesid pead ainult munarebuga. See löödi omal ajal lihtsalt pähe või siis klopiti kergelt lahti ja hõõruti juustesse. Mina ise pesen kahe terve munaga – klopin need lahti, lisan umbes 1 tl mandli-, avokaado-, porgandi-, jojoba- või muud õli, siis 1 tl toidukvaliteediga glütseriini ja 5–10 tilka eeterlikku õli," räägib Diana.

Muna paneb juuksed läikima

Muna küll toidab, aga õli niisutab ja eemaldab juustest elektri, glütseriin niisutab sügavuti ja teeb juuksed siidiseks ning eeterlik õli annab meeldiva aroomi. "Kasutan täpselt neid õlisid, mis parasjagu meeldivad. Näiteks olen lisanud munasegule rosmariini eeterlikku õli – selle aroom erineb täielikult rosmariini lehtede või varte lõhnast. Piparmündi, kaneeli ja ingveri eeterlike õlide kasutamisel tuleb olla aga väga hoolas, et need silma ei satuks, kuna need on väga intensiivsed ja tekitavad peanahale külma- või kuumatunnet," õpetab ta.

Munaga pestes tasub meeles pidada, et esmalt tuleb juuksed märjaks teha ja pärast loputada leige veega, sest muna pluss kuum vesi võrdub omlett, muigab Diana, et selle juustest väljasaamine on paras peavalu. Naise sõnul on muna tema juustele aga väga hästi mõjunud – need on muutunud palju kohevamaks, pehmemaks ja paksemaks. "Kui ma varem pidin pead ikka vähemalt kaks korda nädalas pesema, siis nüüd teen seda vaid korra. Varem olid ka juuksed pidevalt elektrit täis, kuid nüüd ma ei mäletagi enam seda tunnet," arutleb Diana.

Hiljuti tõdes naise juuksurgi, et tema juuksed on väga ilusad ning terved, ainult struktuur erineb tavapärasest. "See ei ole iseenesest üldse paha, lihtsalt tema ei ole harjunud selliseid juukseid nägema."

Šampoonist loobudes peab arvestama, et juuksed vajavad uue pesuvahendiga ka kohanemisaega. "Minul kestis see kuu aega, aga tean inimesi, kellel on see olnud lausa mitu kuud – kõik oleneb sellest, kui saastatud on eelnevalt juuksed. Saaste all pean silmas seda, kui palju parabeene, silikooni ja muid kemikaale on juustesse aastatega kogunenud. Samas minu kõige pisemal tütrel ja abikaasal polnud seda üldse, kuid teismelisel tütrel kestis üleminekuaeg umbes poolteist nädalat," räägib Diana.

Juuste väljalangemine suureneb

Diana ei salga, et algul suhtus abikaasa munamõttesse veidi skeptiliselt, kuid nüüd tõdeb temagi, et juuste struktuur on varasemaga võrreldes oluliselt paranenud.

Esimestel kordadel ei pruugi lahtiklopitud muna juustesse valamine hästi õnnestuda, muna kipub pigem maha valguma, tõdeb naine. Aga pesemise saab kiiresti selgeks. Diana on proovinud ka soodaveega juukseid pesta ning õunaäädikaga loputada, kuid soovitab seda pigem rasuse naha ja juustega inimestele – tema kuivale nahale see variant ei sobinud.

Teada tasub sedagi, et pärast šampoonist loobumist mõneks ajaks juuste väljalangemine suureneb, sest kahjustatud juuksed asenduvad uute ja tervete kiharatega. "Tavašampoonidesse on lisatud aineid, mis hoiavad kunstlikult juukseid kinni," märgib Diana.

"Mul on üks ameeriklasest klient, kes on juba aastakümneid šampoonita pead pesnud – ta kasutab lihtsalt sooja vett. Salongis käies laseb ta ikka šampooniga pesta, üks kord ei tegevat tema juustele veel midagi," tõdeb Eesti Esimese Erakosmeetikakooli õpetaja ning Revaalia salongi juuksur Kersti Suve, et meeste puhul toimib šampoonivaba elu päris hästi.

Naiste puhul pole ta selles päris kindel, sest neil on juukseid rohkem.

Munapesu puhul soovitab juuksur kasutada ikka vabajooksu kanamune, kuna need on valgu- ja vitamiinirikkamad. "Nagu need on paremad söömiseks, on neil ka parem mõju nahale. Ka inimene, kes on kogu aeg kinnises ruumis ja võtab vitamiine, ei näe kindlasti parem välja kui see, kes käib ka värskes õhus ringi," ütleb Kersti ja hoiatab, et munapesuga ei pruugi siiski ilusaid läikivaid juukseid saavutada.

Juuksur: vannitoas kulub ära kolme tüüpi šampooni

"Niisutav šampoon sobib ainult normaalsetele ehk värvimata ning keemiliselt töötlemata juustele. Kui juustega on juba midagi tehtud, siis tuleb valida taastav või parandav šampoon," ütleb juuksur Kersti Suve.

Naiste kõige tüüpilisem viga tema sõnul on pesta kuivi juukseid niiskust andva šampooniga.

Šampooni valik sõltub juuksuri sõnul eelkõige peanaha tüübist. "Me peseme peanahka. Kui juukseid loputame, siis šampoon, mis mööda juukseid alla valgub, puhastab ka neid. Salongi ja supermarketi toodetel on küll samad koostisosad, mõnel juhul isegi üks ühele, kuid nende vahekordi me ei tea," ütleb juuksur.

Küll teab ta, et poetooted vahutavad tavaliselt rohkem, kuna neis on rohkem seebikivi. Salongitoodetes on aga seebikivi protsent madalam ning niisutava aaloe ja pehmendava pantenooli protsent kõrgem.

Puberteedieas, kui hormoonid möllavad, on täiesti normaalne iga päev pead pesta. Kuigi aastatega muutuvad juuksed kuivemaks, kuluks juuksuri meelest igaühel vannitoas ära kolme tüüpi šampooni. "Üks võiks olla igapäevapesuks. Kui konditsioneer või päike on juuksed liiga kuivaks muutnud, sobib struktuuri taastav šampoon. Tundliku naha šampoon aga reguleerib nii rasuste kui ka kuivade juuste PH-taset ja pärsib kõõma teket," selgitab Kersti kolme eri pesuvahendi vajalikkust.

Kuna juus vajab aeg-ajalt ka puhkust, on täiesti normaalne, kui kaks kuud aastas tuleb peast tavapärasemast rohkem juukseid – nad on lihtsalt puhkefaasis. Samas võib see olla seotud toitumise, pinge, külmetuse ehk sadade muude põhjustega.