Hoopis vesi võib anda energialaksu, mitte suhkur.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. november 2014, 10:05

Kaheksa üllatavat põhjust, miks sa oled kogu aeg väsinud (5)

Sa tunned end väsinuna. Täiesti. Seejuures ei ole küsimus enam selles, et sa tööd on palju ja lõõgastuseks aega vähe, kuigi sellelgi on väsimuse juures oma osa. Sul lihtsalt ei jagu enam millekski energiat.

Men´s Healt toob välja kaheksa üllatavat põhjust, miks sa oled kogu aeg väsinud.

1. Sa ei maga piisavalt. Magamine pole lihtsalt puhkus, selle ajal juhtub organismis nii mõndagi. Nimelt  eritub 90% inimese kasvuhormooni päevanormist just magamise ajal, see aitab hoida lihaseid terveid ja luud tugevad, see aitab kaasa ainevahetusele, tasakaalustada hea ja halva kolesterooli suhet ning on oluline aju normaalseks funktsioneerimiseks. Kasvuhormooni puudus tekitab väsimuse, jõuetuse ja depressiooni sümptomeid. Seega – püüa öösiti ikka korralikult seitse-kaheksa tundi magada, küll siis tunned ka energia taastumist.

2. Sa sööd liiga palju rämpstoitu. Suhkur annab küll korraks energialaksu, kuid pikemas perspektiivis mõjub hoopis vastupidiselt. Kõik need sõnad, mis lõpevad täheühenditega –oos, näiteks glükoos, maltoos ja sahharoos teevad teid tegelikult loiuks.

3. Sa ei joo piisavalt vett. Paljud inimesed ei suuda tuvastada, kui nende väsimus on tingitud dehüdratsioonist. Väsimuse korral võib tõelise energialaksu seega saada suhkru asemel hoopis klaasist veest. Joo vett niipalju, et suu püsiks terve päeva niiske. Ja pea meelest rusikareeglit: su uriin peas olema selge ja helekollane. Kui see on värvitu või tumekollane, püüa asja parandamiseks juua rohkem vett.

4. Sul on B-vitamiini puudus. B-vitamiinid aitavad energiat toota, paraku ei saa seda keegi oma toiduvalikust piisavalt. Püüa tarbida juurde B-vitamiini sisaldavaid toidulisandeid hommikul ja õhtul – see aitab sul erksana püsida

5. Sul on infektsioon. Madal energiatase võib olla mõne nakkuse või põletiku sümptomiks. Püüa hoolitseda oma keha eest nii, et infektsioonid ei pääseks organismi jõlkuma. Selleks käi korralikult hambaarsti juures välistamaks põletikke suus, kasuta probiootikume, pese käsi, väldi küllastunud rasvu ja suhkruid.

6. Sa liigud liiga vähe. Kui liigud piisavalt, aitab hapnik veresoonkonnal paremini tööd teha, see omakorda tagab rohkemate tarvilike toitainete jõudmise keha rakkudesse. Kaval nipp on hommikul enne tööleminekut teha üks korralik jalutuskäik – see võib anda energiat terveks päevaks.

7. Sul on probleemid hormoonidega. Kaks probleemset piirkonda on kilpnääre ja neerupealised, mis ei pruugi korralikult tööd teha. Kestva väsimuse korral konsulteeri arstiga.

8. Sa oled insuliiniresistentne. Insuliiniresistentsus on diabeedi eelkäija, sel puhul on kehal raske saada suhkrust vajalikku energiat. Sel korral ladustuvad suhkrud rasvaks, mitte ei jõua rakkudesse, mis vajavad suhkrut energiatootmiseks. Kui väsimus kestab pikalt, konsulteeri oma arstiga.