Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. november 2014, 16:22

Aktiivne seksuaalelu aitab dementsust ära hoida (27)

Kui valdavalt on levinud arvamus, et aju jagab kogu kehale käsklusi, siis hiljuti tehtud uuringute kohaselt teeb aju kehaga hoopis koostööd. See tähendab, et aju võib parandada su seksuaalelu ja seks omakorda parandada aju tööd.

Möödunud aastal Marylandi Ülikoolis läbi viidud uuringu järgi parandas seksuaalne aktiivsus kognitiivsete funktsioonide täitmist, aidates inimestel selgemalt mõelda. Uusi neuroneid aitab seksuaalne aktiivsus toota nagunii, kirjutab The Atlantic. Ühe varasema uuringu järgi avaldab seksuaalelu positiivset mõju aju pikaajalise mälu keskusele, teadlaste järeldusel aitab seksimine seega ära hoida nii mälukaotust kui dementsust.

Rutgersi ülikooli teadlaste uurimuse järgi jõuab just tänu orgasmile veri 30 erinevasse aju osasse, kandes ajurakkudesse laiali toitaineid ja hapnikku. See aitab, mõistagi aju terve püsimisele kaasa.

Teadlaste hinnangul on seks ajule kordades kasulikum ka kui näiteks ristsõnade lahendamine ja mälumängud, sest viimased panevad ajus tööle vaid mõned kindlad piirkonnad.