Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
21. november 2014, 10:44

Riis sisaldab tervisele ohtlikku arseeni: 11 fakti, mida peaksid sellest teadma (23)

Paari aasta tagused uuringud kinnitasid, et riis sisaldab tervisele ohtlikku arseeni. USA tarbijaväljaanne Consumer Reports viis sellest ajendatuna tänavu läbi täiendava uurimuse, mille tulemused kinnitavad: arseeni leidub pea kõigis riisisortides. 

Arseen on tervisele ohtlik, pikaajaline kokkupuude selle ainega võib suurendada riski haigestuda naha-, põie- ja kopsuvähki ning südamehaigustesse.

Fakt, et sage toidulaual kasutatav toiduaine on tervisele ohtlik, ei jäta külmaks kedagi. Consumer Reportsi teadlaste uuring on suuremahuline – nad uurisid valgest, basmati ja jasmiiniriisist võetud 128 proovi arseenisisaldust, millele lisasid varasemate uurimuste tulemused. Kokku on uurimisraport koostatud ligi 700 testi andmetel.

Yahoo Health toob Consumer Reportsi uuringu põhjal välja 11 fakti, mida võiks igaüks sel teemal teada.

1. Arseeni leiti peaaegu kõigist riisisortidest, kuigi arseenisisalduse tase oli sorditi erinev.

2. Pruunist riisist leiti 80% rohkem arseeni kui sama tüüpi valgest. Arseen koguneb nimelt peamiselt riisitera väliskihtidele, mis valgelt riisilt on eemaldatud.

3. Arseenitase on riigiti erinev: arseenirikkamad riisid kasvasid Texases, Arkansases ja Lousianas, keskmisest madalam arseenitase oli California, India ja Pakistani päritolu valges basmati ja pruunis riisis ning USA-s kasvatatud sushi-riisis.

4. Riisil on võrreldes teiste teraviljadega suurem arseenitase, sest see taim vajab kasvades ohtralt vett ning veega koos imavad nad maapinnast ka arseeni. Maapinda jõuab arseen väetiste ja taimekaitsevahenditega.

5. Ettevaatlik tuleb olla igasuguste riisitoodetega, ka riisipiima, paisutatud riisist valmistatud riisisuupistetega ning gluteenivabade jahudega.

6. Kokkupuude arseeniga põhjustab hulgaliselt erinevaid terviseprobleeme. Pikaajaline kokkupuude selle ainega võib suurendada riski haigestuda naha-, põie- ja kopsuvähki ning südamehaigustesse ja teist tüüpi diabeeti. Hiljutised uuringud toovad ka välja, et arseen võib kahjustada ka loodet ehk mõjutada lapse immuunsüsteemi.

7. Consumer Reports soovitab vähendada riisi tarbimist ning sellega on nõustunud ka mitmed tervisespetsialistid, kuna arseen on mürgine ja kantserogeenne aine. Mõistagi oleks vaja seda teemat ka rohkem uurida, kuid riisi tarbimise piiramine on siiski käepärane ja lihtne tegevus oma tervise säästmiseks.

8. Lapsi mõjutab riisi arseenisisaldus enim, sest neil on suurem tõenäosus söögiks riisisuupisteid tarvitada ja riisipiima juua. Consumer Reports soovitab, et väikelapsed ei peaks sööma rohkem kui ühe portsjoni riisitoitu päevas.

9. Ka ökoriis ei ole arseenist puhas – selles leiti olevat sama arseenitase kui tavaliselt kasvatatud riisil. Küll võib ökoriis sisaldada vähem teisi pestitsiide.

10. Arseenisisaldust riisis võib vähendada korraliku keetmisega. Selleks peaks tavapärase kahekordse veekoguse asemel võtma riisi kogusest 6 korda suurema veehulga ning riisi pärast keetmist korralikult nõrutada. Selliselt toimides õnnestub riisist eemaldada umbes 30% arseeni, kuid tõsiasi on muidugi ka see, et selliselt riisi töötlemine kahandab ka riisi toiteväärtust.

11. Sa siiski ei soovi riskida? Teadlased näevad selles võimalust avastada enda jaoks paljusid teisi teravilju. Consumer Reports uuris nimelt teiste teraviljade arseenisisaldust ja ilmnes, et näiteks amarant, tatar, hirss, oder, bulgur, kinoa ja maisitang sisaldavad arseeni tühisel määral ning on seega ohutud. Erinevate teraviljade söömine aitab ka toidulauda tasakaalustatuna hoida.