Keha
22. november 2014, 17:35

30aastane mees: tervis luubi alla! (4)

Kolmas kümme pole elus mõistagi veel aeg vananemisele mõelda, aga kui oma tervisest seni pole väga hoolitud, oleks nüüd küll viimane aeg hakata sellele tähelepanu pöörama.

30 aastat ilmas elanud mees peaks juba suutma endale teadvustada, et teismelise hoolimatuse ja noore täiskasvanu elupõletamisega kaugele ei jõua. Tuleb mõelda iseendale.

Perearst Eero Merilind kinnitab, et see on viimane aeg hakata tõsisemalt oma tervise eest hoolt kandma, kui seda varem tehtud ei ole: «Õigeid valikuid tuleks teha muidugi juba aastaid varem, aga paljudel pole siis veel teadmisi. Meest tuleb õpetada oma tervisele tähelepanu pöörama juba lapsepõlves. Selgitustöö, mis on tervislik ja mis mitte, peaks toimuma kodus, koolis ja ka ühiskonnas üldiselt.»

Elu kipub aga tihti minema nii, et tervisele keskendumine tundub pikka aega tähtsusetu: on kool, sõbrad, peod ja partnerid, samuti enese ülestöötamise, oma koha otsimise ja enda tõestamise aeg. See, kuidas tervis sellele kõigele vastu peab, on asjaosaliste endi silmis enamasti täiesti teisejärguline küsimus.

«30. eluaastates on meestel ühiskonnas teatud positsioon enamasti omandatud, on olemas karjäär, kindel sissetulek, sageli ka isiklik eluase, naine ja lapsed. Nüüd tekib aeg mõelda ka iseendale,» teab perearst.

Ilmnevad esimesed kulumismärgid

See on tõesti ka viimane aeg oma tervist hoidma hakata, sest just selles vanuses kipuvad esimesed tervisemured endast märku andma. Paljud neist seejuures – näiteks ülekaal – on seotud just sellega, et eluviis muutub rahulikumaks: stabiilset pereelu elav mees sööb korrapäraselt, viibib rohkem kodus ja on pahatihti kahjuks ka füüsiliselt varasemaga võrreldes oluliselt vähem aktiivne. Kilod hakkavad kogunema, kaalutõus omakorda aga viib järgmiste tervisehädadeni.

Merilind ütleb, et just siis hakkavadki välja lööma kõik need haigused, mille sümptomeid mehed siiani on eiranud. Perearst soovitab esimesi märke tõsiselt võtta.

«See vanus on veel hea aeg oma toitumisharjumusi korrigeerida ja eluviisi tervislikumaks muuta,» ütleb ta. «Kogu senine tervist kahjustav käitumine pole suure tõenäosusega selleks ajaks siiski jõudnud veel tervist pöördumatult kahjustada.» Otsustavate muudatustega elus saavad noored mehed ennast säästa paljudest võimalikest tervisehäiretest.

Korrapäraselt arsti juurde kontrolli

Pärast 30. sünnipäeva võiks mees Merilinnu sõnul iga kolme kuni viie aasta järel tervisekontrollis käia. Alati ei pruugigi perearsti juurde minna – esimese hooga piisab ka pereõest, kes teeb kindlaks, kas on vaja arsti konsultatsiooni.

«Kui perearstil on info mehe varasema tervisliku seisundi kohta ja kaardistatud on ka kõik riskifaktorid, näiteks pärilik eelsoodumus mingite haiguste tekkeks, on juba teada, kas ja mida on vaja terasemalt jälgida,» lausub Merilind.

Kaebuste korral julgustab arst neist vastuvõtul kindlasti rääkima. Pole mõtet hirmu tunda ega pead liiva alla peita, sest mida varem võimalikule tervisemurele jälile saadakse, seda paremad on ravivõimalused. Pealegi ei pruugi iga kaebuse taga üldse mingi koletu tõbi peituda, seega on mõttetu end selle hirmuga pikka aega vaevata.