Jasmiini nuusutades on võimalik söögilõhnad peast eemale lükataFoto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. november 2014, 10:50

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta novembri Tervis Plussis.

Hullude isude valitseja

Mis aitaks, kui üle mõistuse tugev iha süüa midagi patuselt soolast või magusat ähvardab tuksi keerata kogu su plaani süüa tervislikult?

Sageli me isegi ei taju, mis meid tabas, teame vaid, et tahaks näksata kohe, siin ja praegu! Olgu see siis šokolaad, krõpsud, kook, lõik pitsat või küpsised – me ihaldame kaloririkkaid snäkke, mis viivad vere­suhkrutaseme kiiresti korraks üles ja tuju samuti.

Tung süüa on äärmiselt tähtis tunne. See on üks meie olemise alustalasid. Isude põhjustajaks on hormoonide leptiini ja insuliini taseme langus veres. See annab ajule signaali, et keha vajab toitu. Teatud toidud põhjustavad samasugust reaktsiooni nagu uimastid – naudinguid juhtiva hormooni dopamiini tase tõuseb.

Osa suhkrunäkse ja teatud rasva ja soola kombinatsioonid loovadki olukorra, mida inimesed nimetavad isutamiseks – kui oled maitse suhu saanud, soovid veel. Kuidas nende isudega võidelda?

1. Pilt silme eest

Sageli kujutavad inimesed isu tekkides endale ette, kuidas isuärataja täpselt välja näeb. See annab ihale loomulikult vaid hagu juurde.

Siin aitaks vana hea segamine. Ehk kujuta selle pitsatüki või šokolaadimuffini asemel ette midagi muud. Eriti häid tulemusi on andnud nn valge müra silme ette manamine: kujuta ette samasugust pilti, nagu telekas näitab, kui antenni pole taga. Rahvusvahelises teadus­uuringus tehtud katse näitas, et umbes 10 minutiga isutamine kadus.

Uuringu läbiviijad pakuvad ka nippi, kuidas kangekaelsemad näksijad saaksid ahvatleva toidupildi meeltest. Laadi oma arvutisse või telefoni mõned minutid sedasama valget müra ja vaata seda iga kord, kui midagi patuselt magusat ja rasvast sind kollitama tuleb.

Teine trikk on mõelda oma lemmikkoha peale. Või manada silme ette oma kitsaks jäänud lemmikkleit. Või oma armsamate näod. Või mõni eriti põnev stseen oma lemmikseriaalist. Näiteks koht, kus “Pilvede all” Kertu isa tuleb püssiga Sirje juurde... Mis iganes aitab selle koogikese peast pühkida.

2. Vajuta õigeid punkte!

Seda nimetatakse psühholoogiliseks punktiraviks või emotsionaalseks vabastamistehnikaks. Meie näol ja ülakehal on kaheksa punkti, mida tasub isu tõrjumiseks õrnalt vajutada.

Need punktid asuvad keset pead, vasakul kulmuotsal, parema silma välisnurgas, parema silma all, nina all, lõual, paremal rangluul, vasaku kaenla all. Pane kolm sõrme kokku ja koputa nendega teise käe peopesa välisäärt väikese sõrme kõrval.

Seejärel koputa või vajuta nimetissõrme ja keskmise sõrmega igat emotsionaalse vabastamistehnika punkti seitse kuni kümme korda, kasutades näiteks “Aisakellade” rütmi.

Vajutamise või õrna koputamise ajal tuleb sõnastada, miks sa seda toitu enam süüa ei taha, kuidas see võiks panna sind ennast tundma ja mis isutamisest vabanemises head on. Austraalias Griffithi ülikoolis tehtud uuring näitas, et neli sellist sessiooni kustutasid pikapeale vajaduse nende lemmikroogade järele.

Uuringu järgi mõjutab koputamine või vajutamine aju mandelkeha, mis tegeleb tugevate tunnete, aga ka ihade ja sõltuvustega. Koputamise ajal mandel­keha rahuneb. Uuringus osalenud tunnistasid, et ei vajagi enam šokolaadi või kartulikrõpse, milleta nad varem päevagi elada ei suutnud.

See kehtis ka teiste nn sõltuvustoitude puhul. Aasta hiljem selgus, et paljud uuringus osalenud polnud vahepeal oma endisi lemmikuid suu sissegi võtnud. Niisiis on see lihtne ja toimiv viis oma keha kontrollida. Korraga saad siiski ohjeldada isusid vaid üht tüüpi toitude järele.

Siiski on tegu hea moodusega, kuidas oma külmkapi poole kappavatele mõtetele ling kaela panna. Tee koputamisest osa oma rutiinist – näiteks mõned minutid pärast hammaste­pesu korda endale, et sa ei vaja tööle jõudes seda šokolaadicappuccinot, kohe sugugi mitte!

3. Nuusuta jasmiini!

Toidulõhn võib isutamise tuua nagu võluväel meeli segama. Jällegi aitab väike pettemanööver su tahtejõul tugev püsida. Uuring näitas, et kui söögihimulised nuusutasid teatud aroome, suutsid nad peas toidu kõrvale lükata.

Testijad katsetasid lavendli-, vanilli-, sidruni-, jasmiini- ja rohelise õuna aroome. Tõhusaim oli jasmiin. Seega, kui külmkapiuks on ikka põrgulikult ahvatlev, proovi, kuidas sulle mõjub jasmiini­lõhnalise küünla põletamine. 

4. Hoia veresuhkur ohjes!

Madal veresuhkrutase annab ajule signaali, et ta vajab midagi energiarikast, mis omakorda tekitab meeletu isu just sääraste toitude järele, leidsid nii Yale’i kui ka Lõuna-California ülikooli teadlased.

Eriti on ohus need inimesed, kes on ülekaalulised. Kui veresuhkrutase taas tõuseb, kaob normaalkaalus inimestel isutamine rasvase ja magusa järele, ent ülekaalulistel mitte. See näitab, et osal inimestest tekitab madal veresuhkrutase näksimisvajaduse, mida on väga raske rahuldada. Lahendus?

Ära lase oma vere­suhkrutasemel kukkuda, söö sagedamini, väiksemaid portsjoneid ja selliseid snäkke, mille glükeemiline indeks on väike (enamik köögivilju, täistera­tooted jpm). Ära unusta keskhommikust vahepala, et mitte õõnsat kõhtu lõunani kannatada.

5. Tee pisike jalutuskäik

Kiire veerandtunnine teekond poodi võib isu šokolaadi järele poole võrra vähendada. Suurbritannias läbi viidud uuring näitab, et tööle jalgsi tulnud kontoritöötajad, kes pidid vähemalt

15 minutit järjest kõndima, sõid selle päeva jooksul poole vähem magusaid näkse. Kui neile pakuti šokolaadi, võtsid nad kõige väiksema tüki ja tundsid, et sellest piisab. Need, kes sõitsid tööle, tahtsid magusat juurde. Uuring näitas samas, et teekonna raskus ei mänginud mingisugust rolli.

Teadlased ei oska täpselt seletada, miks jalutuskäik aitab, kuid kindlasti annab see päevaks rõõmsama tuju ja reipama meele.

Enamasti sirutame käsi energiarikka snäki poole siis, kui tuju on halb, meil on stress, tunneme igavust või väsimust. Kerge füüsiline aktiivsus aitab nende ilmingutega võidelda. Jalutuskäigust saadavad emotsioonid hoiavad ka mõtted toidust eemal. Seega tasub kohe, kui kuri nälg söögiaegade vahel kimbutama tuleb ja ära minna ei kavatse, teha õues väike tiir.

6. Ahvatlustele tuleb alluda – vahel

Enamik inimesi tunneb isutamise pärast süümekaid. Kuid see on väga normaalne, igaühel tekib neid. Üks võti isudega võitlemisel on neile aeg-ajalt järele anda.

Paljud dietoloogid räägivad, et kui sa mõtled üksnes šokolaadist ega suuda sinna midagi parata, siis ühel hetkel sa väsid ning pisikese 30grammise tahvli asemel ostad terve kilo.

Seega võib väike killuke ihaldatavat olla kaugemas perspektiivis aeg-ajalt kasulik. See annab kehale signaali, et ta on n-ö oma kätte saanud. Nimeta seda taktikaliseks taganemiseks, mis tegelikult vähendab selle šokolaadipala mõjuvõimu sinu üle.

Kuid ole ettevaatlik! Ära hoia šokolaadi lauasahtlis või külmkapis, et sul saaks tekkida isu vaid sellepärast, et maius on nii kättesaadav. Kui sa just ilmtingimata pead selle ampsu saama, siis tea, et sul tuleb püsti tõusta, mantel selga ajada ja sellele poodi järele minna. Läbi vihma ja lume.