Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
29. november 2014, 10:26

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta novembri Tervis Plussis.

Üks küsimus: ei suuda enam kaalu alandada, mida teen valesti? (18)

Olen seni suutnud üsna edukalt kaalu langetada, kuid nüüd äkki on kaal seisma jäänud. Ei liigu edasi, ei tagasi. Mida ma valesti teen? Olen oma eesmärgi saavutamisega ju alles poole peal.

Alguses, kui on korrigeeritud toitumist ja alustatud treeningutega, muutuvad kaalunumbrid väiksemaks. Mingi aja möödudes aga keha harjub kasinama toiduenergiaga ja regulaarsete treeningutega ning kaalunäit ei liigu enam vähenemise suunas, vaid jääb püsima. Sellel hetkel võib tulla tahtmine käega lüüa.

Tegelikult tuleks siis uuesti oma liikumine ja toitumine üle vaadata. Võib-olla peaks taas korrigeerima päevast energiakogust – kuna kaal on langenud, peaks ka toidust saadava energia hulk olema väiksem. Teiselt poolt võiks suurendada ka kehalist koormust.

Kuid kaaluseisak võib olla seotud ka mõne toitaine vähesusega toidus. Välistades toite teatud rühmadest (nt liha, piimatooted vm), jääb organismil kohe vajaka osast toitainetest ning kõik see võib kajastuda organismi tervises, aga ka kaalulangetamise tempos.

Raskel hetkel, kui tundub, et kaal enam ei vähene, ei tohi käega lüüa, vaid leida lahendus, kuidas see taas langema hakkaks. Pikk tee on juba käidud ja suur töö tehtud, nüüd võiks ennast pigem premeerida, aga seda ei pea alati tegema koogitükikesega, vaid mõnusa spaahooldusega või hoopiski meeldiva raamatuga.

Vastas treener ja nõustaja Gea Simson