Foto: MARIANNE LOORENTS
Hea nõu
24. november 2014, 11:22

Astu viirustele vastu ingverit süües

Viirusteaeg on käes. "Just haiguse algperioodis on väga oluline end korralikult välja puhata. Kuid loomulikult ka muul ajal, sest puhanud inimesele ei hakka viirused ka nii kergelt külge," lausub Tallinna perearst Merle Muda ning annab nõu, kuidas viirushaigust ennetada ning seda põdedes käituda.

* Kui viirushaigus annab endast märku, võta otsekohe aeg maha ja puhka end välja.

* Söö korralikult ja tervislikult. Siis ei muutu organism ka viirustele vastuvõtlikuks.

* Kui kurk on valus, joo sooja ravimtaimeteed ja lisa sellesse mett. Pane kaela soe sall.

* Nohu korral on väga oluline pesta nina. Selleks tõmba kraanist ninna sooja vett ja nuuska nina seejärel tühjaks – nii hoiad nina sisemuse puhta ja pisikud limaskestast eemal. Alles siis võid panna ninatilku, eelistatult õli baasil, sest need ei kuivata limaskesta. Ninatilku ei tohiks kasutada üle 5 päeva. Apteegist võiks küsida ka turset alandavaid tablette, siis on kergem hingata.

* Kui nohu on väikelapsel, tilguta talle ninna kalanhoe lehest saadud mahla. See paneb lapse aevastama ja nii saab temagi nina puhtaks. Tee talle ka sooja sinepijalavanni ja pane seejärel lapsele kohe soojad sokid jalga.

* Köha korral tee erinevaid aure. Ravimteedest sobivad hästi nõmm-liivatee ja eukalüptilehtedest tee, olemas on ka spetsiaalne köhatee. Omal kohal on ka sinepiplaastrid ja kuiva köha ja röga lahtistavad köharavimid.

* Viirushaiguste ennetamiseks söö ingverijuurt – seda võid näksida niisama, kuid eriti hea on sellest keeta teed. Samuti turgutab keha küüslauk.

* Vaktsineeri oma pere gripi vastu. Kui oled juba nakatunud, ei ole vaktsineerimisest enam täit kasu.