Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
24. november 2014, 10:09

Energiajoogid ja nutiseadmed on kahekordistanud unehäiretega teismeliste arvu (3)

Haigutavad tumedate silmaalustega lapsed on koolides tavapärane vaatepilt, sest nagu näitavad uuringud - kooliealiste laste unehäired on viimase kahe aastakümne jooksul kahekordistunud. Teadlaste arvates võivad selle põhjuseks olla nutiseadmed ning energiajoogid.

Soomes uuriti üle miljoni 13 – 17 aastase noore, kellel leiti olevat rekordiline unetuse tase, kirjutab The Guardian, et umbes 20% tüdrukutest ja 10% poistest kannatavad kroonilise väsimuse käes.

"Me kahtlustasime, et unetus võib olla viimastel aastatel suurenenud, kuid me poleks eales osanud oodata, et see on nii suur," nentis uuringut juhtinud vanemteadur Erkki Kronholm.

Seda, et tüdrukutel leiti unehäireid rohkem, selgitavad teadlased hormonaalsete muutustega. „Kuigi ega me veel täpselt ei tea, kuidas see und mõjutab," tunnistas Kronholm.

Soome ametivõimud on igatahes uuringu tulemuste pärast mures, sest pikaajaline magamatus võib teadupoolest hilisemas elus põhjustada depressiooni, diabeeti, rasvumist ja südame-veresoonkonna haiguseid.

Mures on ka õpetajad, sest lapsi, kes ei ole virged, on raske õpetada. "Me leidsime üha suureneva lõhe unehäiretega ja ilma unehäireteta laste edasijõudmises," nentis Kronholm.

Tema sõnul on vaja unehäirete põhjuste uurimiseks rohkem uuringuid, kuid varasematele uuringutele tuginedes kahtlustab ta, et teismeliste unehäirete üheks põhjuseks on vaieldamatult energiajoogid.

Arvatakse ka, et põhjuseks võivad olla erinevad nutiseadmed. Erinevad uuringud näitavad nimelt, et eredat valgust kiirgavad iPadide, tahvelarvutite, arvutite ja nutitelefonide ekraanid võivad peatada loodusliku melatoniini tootmist ning takistada nii lapsel magama jääda.

Vanemad peaksid jälgima laste unehügieeni ja selgitama neile, kui tähtis on enne magamaminekut elektrooniliste seadmete kasutamisest loobuda. Samas nendib Kronholm, et teab ise isana, kui raske seda teha on – lapsed kipuvad tegema ikka seda, mida nad tahavad.

Tervishoiu- ja haridusministeeriumid igatahes arutavad, kuidas Soome teismelised õigele teele tagasi saada. „Üks võimalus võiks olla alustada kooli iga päev veidi hiljem, et lapsed saaksid hommikuti rohkem magada," lausus Kronholm.