Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. november 2014, 11:23

Kontaktläätsed: lohaka kasutamisega riskid silmakahjustustega

Kontaktläätsede kandmisega kaasneb palju ohtusid: igal aastal käib ligi miljon ameeriklast sarvkesta haavandite ja teiste kontaktläätsedega seotud haiguste tõttu arsti juures. Raskematel juhtudel võib seesuguste haiguste tõttu ka pimedaks jääda.

Seejuures, nagu pakuvad USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse teadlased, võivad uuringu tulemused probleemi olemust alahinnata, sest uuringus arvestati vaid silmaarstide ja erakorralise meditsiini osakonna arstide poole pöördujaid. Patsiente, kes käisid murega optometristi juures, uuringus ei arvestatud, kirjutab Men´s Health.

Kontaktläätsede kandmine muutub silmadele ohtlikuks, kui neid korralikult ei puhastata. Tänapäeval on selle põhjuseks sageli inimeste kiire elutempo – pideva kiirustamise tõttu tehakse paljusid asju üle jala, ka läätsede puhastamist. Kui neid aga korralikult ei puhasta, võivad läätsede pinnale koguneda bakteris, seened, amööbid ja viirused. Läätsede niiske ja soe pind on nende kasvamiseks soodne pinnas ja nii on ka soodumus silmahaiguste tekkeks loodud.

Uuringu autorid panevad südamele, et kontaktläätsedesse tuleb suhtuda nagu igasse teise meditsiiniseadmesse ning neid pöördumatute tüsistute vältimiseks korralikult hooldada.

Läätsede korralik hooldamine vähendab silmahaiguste tekkimise riski. Teadlased panevad südamele, et kui on vähimgi kahtlus silmapõletikuks, tuleb läätsed koheselt silmast ära võtta ning kanda vahelduseks prille. Kui põletikunähud ei taandu, tuleb minna arsti juurde, sest põletikust vabanemiseks võib vaja minna ka antibiootikume.

Omalt poolt annavad nad kolm soovitust kontaktläätsede paremaks hooldamiseks.

• Kanna läätsi niikaua, kui kasutusjuhend ette näeb. Pole harv, et inimesed püüavad läätsede kandmise aega venitada ehk päevaseid läätsi kantakse kaks päeva, kahenädalasi kolm nädalat. Selline tegevus aitab bakteritel läätsel kanda kinnitada ning paljuneda.

• Pese oma läätsekarpi iga päev ning vaheta seda iga kolme kuu järel. Tihti arvatakse, et kui läätsekarp ei ole katki, võib seda igavesti kasutada. Tegelikult tuleks seda iga kolme kuu tagant vahetada.

• Hoia igaks seitsmeks juhuks prillid käepärast. Neid võib vaja minna, kui tukastad kogemata, käid dušši all või ujumas või teed hoopis midagi muud, mida kontaktläätsedega teha ei soovitata. Kui prillid on käepärast, saad läätsed kiirelt nende vastu vahetada ja anda silmadele puhkust. Niipea, kui läätsed on silmast ära võetud, tuleb need desinfitseerida ja panna läätsekarpi.