Soolakambriprotseduur mõjub rahustavalt ja immuunsüsteemi tugevdavalt. Pildil soolakamber Tartu Dorpat Spa-s.Foto: ALDO LUUD
Keha
25. november 2014, 09:10

Taastusraviarst soovitab: kuidas turgutada immuunsüsteemi talvele vastu minnes? (1)

Talv, pikk pime aeg, toob tahtmatult kaasa stressi ja väsimustunde. Samuti ohustavad meid kõikjal ligi hiilivad viirushaigused, mis organismi nõrgema kaitsevõime korral erinevate tervisehädadena väljenduvad. Kuidas oma immuunsüsteemi talvele vastu minnas ja ka pikkadel pimedatel kuudel turgutada?

Inimese immuunsüsteem on väga tugevalt seotud meie vaimse ja füüsilise tervisega. „Mida paremas kooskõlas need on, seda tugevam on tervis ja keha võime külmetushaigustele ning ka stressiolukordadele vastu seista," räägib Eesti Terviseturismi klastri esindaja ja Eesti Taastusarstide Seltsi juhatuse esinaine Annelii Nikitina.

Tema sõnul on tänapäeva kiire elutempo ja stressirikas keskkond olulisemaid immuunsüsteemi nõrgestajaid: lakkamatu infovool ja pidev häiritusseisund sellest koormavad liigselt aju ega lase kehal normaalselt funktsioneerida. Nikitina sõnul peab inimese aju tegelema pidevalt juurdetuleva info töötlemisega ning nii jääb tal üha vähem aega kehafunktsioonide üle kontrolli teostamiseks.

Alljärgnevalt toob taastusraviarst Annelii Nikiitina välja mõned tegevused, mille abiga saab oma keha ja vaimu turgutada ning seeläbi immuunsust tugevana hoida.

* Immuunsuse tõstmiseks on tähtis alustada oma vaimse tervise tugevdamisest või selle hea seisundi kindlustamisest. Kõik vaimse stressi maandajad nagu nt shiatsu, refleksoteraapia, psühhoteraapia erinevad tehnikad aitavad immuunsüsteemil tugev olla ja ennetavad nii ka haigestumist.

* Üheks viisiks, kuidas oma vaimu ja keha turgutada on korralik puhkus, mis ei tähenda alati pikka ja kauget soojamaareisi. Piisab kui leida sobiv koht, kus saab end argielust ja tavapärastest toimetustes ning tegemistest eemale. Oluline on end ka ümbritsevast infovoost ja sidevahenditest välja lülitada. Oma mõtete korrastamine, hea uni, värskes õhus liikumine, tasakaalustatud toitumine, infoväljast välja lülitumine on hea ja tugeva tervise aluseks.

* Tänapäeva ühiskond on produtseerib üha enam inimesi, kes on sõltuvuses infotehnoloogiliste vahendite kasutamisest. Nad kontrollivad iga natukese aja tagant oma e-postkasti, telefoni või sotsiaalmeediakanaleid kartuses, et jäädakse infost ilma. Selline kompulsiivne käitumine ehk sisemine sund pidevalt midagi teha hakkab häirima igapäevast suhtlust, kurnab närvisüsteemi ja võib põhjustada ärevust, kergelt ärritatavust, unehäireid ja ka somaatilisi vaevusi nagu südame rütmihäireid, õhupuudust/hingeldust, peavalu, kõhuvalu, vererõhutõusu jms. Kaasaegses ravispaas on kasutusel selline mõiste nagu digital detox, mis tähendab elektroonsete sidevahenditest loobumist ravikuuri ajaks, lõõgastavaid protseduure, nõustamist infovooluga toimetulekuks.

* Immuunsüsteemi tugevdamiseks sobivad näiteks ka ravispaades ja meditsiiniasutustes pakutavad raviprotseduurid nagu vesiraviprotseduurid, pärlivann, kontrastvannid või -dušid, samuti mudaravi, ultraviolettravi, krüoteraapia ehk külmravi (nt krüosaun ehk ülikülmravi, mille kuuri läbinutel väheneb tunduvalt külmetus- ja viirushaigusesse nakatumine) ja kindlasti mõõdukas kehaline treening.

* Astmaatikutel ja sageli bronhiiti põdevatel inimestel oleks soovitav läbida enne viirushaiguste puhangute algust soolaravikuur. Soolakambris hingatakse sisse soolaioone, mis tungivad sügavale hingamisteede limaskestadesse, aidates vedeldada sitket lima, vähendada limaskesta turset ja seeläbi avardada hingamisteid. Soolakambriprotseduur mõjub ka rahustavalt ja immuunsüsteemi tugevdavalt.