Kuum vann turgutab keha ja takistab viiruste paljunemist. Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
25. november 2014, 14:12

Kiirabi viiruste vastu

Nagu külmaks läheb, tunned end kohe tõbisena? Brigitte.de tuletab meelde kuus ülilihtsat ja kiiret tegevust, mis aitavad viiruseid nii ennetada kui ka neid eemale peletada.

* Soojenda külmad jalad üles. 15 kuni 20 minuti pikkune jalavann umbes 40 kraadises vees elavdab vereringet – ka ülemiste hingamisteede oma.

* Kaitse end rahvarikastes paikades. Püüa mitte hingata suu kaudu, sest vaid nina limaskest suudab viirused kinni püüda. Meie kultuuriruumis paneb näomask inimesed küll naerma, kuid Jaapanis on see enda kaitsmiseks täiesti tavaline.

* Ära unusta käsi pesta. Ühes USA sõjaväeosas anti ajateenijatele käsk: „Käsi tuleb pesta viis korda päevas!" See tõi endaga kaasa külmetushaiguste vähenemise 45%.

* Niisuta toaõhku. See on vajalik nina limaskesta efektiivseks funktsioneerimiseks. Kõige lihtsam on seda teha tuba regulaarselt tuulutades või niiskeid käterätte radiaatoril hoides.

* Puhasta nina soolveega. Külmetusohu korral tugevdab soolaloputus koormatud limaskesta kaitsevõimet. See tähendab, et nina limaskest suudab haigusetekitajaid ja tolmuosakesi puhtast õhust hõlpsasti eraldada.

* Võta kuuma vanni. See turgutab keha ja takistab viiruste paljunemist. Külmetused lähevad ka nii kiiremini mööda.