Läätsede ja ubade seguFoto: MATI HIIS
Toiduuudised
28. november 2014, 10:35

Miks võiks ubade asemel hoopis läätsesid süüa? (2)

Kuigi läätsed olid ka vanal ajal Eesti taludes kasutuses näiteks läätseleeme või tambina, on tänapäeval eestlased nende tarvitamisel pigem ettevaatlikud. Kuid asjata – valgu- ja mineraalaineterohked läätsed on igati tervislikud.

Biomarketi Loomuliku Isu Akadeemia koolitaja Kaie Mei sõnul on ei maksa läätsi karta – need on toituvad, valgurikkad ja maitsvad. Kui oad vajavad kõhuhäirete vältimiseks korralikku leotamist ja keetmist, siis läätsede valmistamine on sootuks lihtsam.

Samas on läätsede omadused sarnased ubadele: nad on head valguallikad, sisaldavad foolhapet ja annavad rohkesti kiudaineid. Läätsedest saab ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti magneesiumi, tsinki, B-vitamiine, vaske.

Läätsedes on rikkalikult ka seedetegevust soodustavat ning kolesteroolitaset kontrollivaid kiudaineid.

Samas pole läätsi erinevalt ubadest hädavajalik enne kasutamist leotada, kuigi see võib ka läätsede puhul vähendada võimalikku kõhupuhitust. Igal juhul tuleks nii pärast leotamist kui ka otse pakist läätsi potti valades need enne külma veega loputada ning panna puhta veega keema. Kindlasti ei tohiks ka läätsi süües kasutada ei nende leotus- ega keeduvett.