Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. november 2014, 10:37

Eakate seas tõuseb kukkumise sagedus erinevate tõbede tõttu (1)

Pikaajalist või kroonilist haigust põeb Eestis 65% eakatest meestest ja 70% naistest, mujal Euroopa Liidus on see number aga 40–60 protsenti. Erinevate tõbede tõttu tõuseb Eestis kukkumiste sagedus, mis võib oluliselt halvendada eakate toimetulekut.

Tartu linnas ja maakonnas viidi läbi ligi 4000 üle 65-aastast inimest hõlmanud uuring EAKAS, et selgitada välja nende olukord ja vajadused. „Uuringu EAKAS, mida rahastab Eesti Teadusagentuuri programm TerVE, uudsus ja omapära ka maailma mastaabis on see, et valim on väga täpne. Küsitletud 4000 eakat ei ole mitte lihtsalt juhuvalim eakatest inimestest, vaid keskendusime inimestele, kes vajasid uuringukuudel tervishoiu või hoolekande teenust," rääkis Kai Saks, uuringu EAKAS koordinaator.

Lihtsam kui ravida kroonilisi haigusi on probleemide süvenemist ennetada. Seetõttu on paljudes riikides ennetusprogrammid, mis aitavad inimestel kauem tervena elada. „Uuring aitab välja selgitada võimalikud ennetustöö suunad," ütleb perearst Ruth Kalda.

„Näiteks suureneb vanemas eas kukkumiste sagedus: ligikaudu üks kolmest üle 70aastasest naisest kukub aastas vähemalt korra," nentis Kalda. Kukkumisi võivad põhjustada lihasnõrkus, tasakaaluhäired, aga ka erinevate ravimite koosmõju. Kuna vanemas eas on luustik muutunud hapramaks, võivad kukkumise tagajärjed olla eakale inimesele rasked. Seetõttu on eakate kukkumiste ära hoidmine üks ennetustöö suund, mis aitaks pikendada tervena elatud eluaastaid ning hoida kokku ka haigekassa kulusid.

Kukkumistega seotud ennetustöö vajalikkuse välja selgitamine oli vaid üks osa laiahaardelisest uuringust. Lisaks uuriti eakate toitumist, meeleoluhäireid, teenuste kättesaadavust jpm.

Et uuringu järeldusi on võimalik kohaldada kogu Eestile, on töögrupil kavas analüüsi tulemuste selgumisel esitada ettepanekud sotsiaalministeeriumile ning tervise- ja tööministrile.