Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
27. november 2014, 10:49

Antibiootikumid raseduse ajal tõstavad lapse rasvumise riski

Neil lastel, kelle emad tarbivad raseduse ajal antibiootikume, on kuni seitsmenda eluaastani suurem risk rasvumiseks. Suurem oht rasvuda ohustab ka keisrilõikega sündinud lapsi.

Kui varasemad uuringud on leidnud, et varases lapsepõlves tarvitatud antibiootikumid tõstavad rasvumisriski, siis Columbia ülikooli teadlaste värske uuring on esimene, mille järgi tõstab ema teise või kolmanda trimestri kestel antibiootikumide tarbimine järglase rasvumisriski.

Uurijate sõnul võivad ema tervist kahjustavad bakterid mikroobid võivad platsenta kaudu jõuda ka loote vereringesse ning tekitada järglasele erinevaid probleeme, vahendab Newsmax Health.

Columbia ülikoolis läbi viidud uuringus jälgiti 436 ema ning nende lapsi kuni seitsme aastaseks saamiseni. Ilmnes, et neil lastel, kelle emad tarvitasid raseduse teise või kolmanda trimestri ajal antibiootikume, oli 84% kõrgem risk olla seitsmeaastaselt ülekaalus võrreldes nende lastega, kelle emad neid kandes antibiootikume ei tarvitanud.

Keisrilõikega sündinud lastel oli rasvumise tõenäosus 46% suurem kui neil, kes sündisid loomulikul teel. Teadlased selgitavad seda sellega, et keisrilõike korral väheneb bakterite kandumine emalt lapsele ning seegi häirib lapse bakterite tasakaalu sarnaselt antibiootikumide tarvitamisega.