Foto: Vabariigi presidendi kantselei
Uudised
27. november 2014, 15:46

EVELIN ILVES BRÜSSELIS: alkohol on kogu Euroopa jaoks väga suur probleem (118)

Alkoholist põhjustatud kahju vähendamiseks on vaja Euroopa ühtset visiooni, tõdes Evelin Ilves Euroopa alkoholipoliitika konverentsi avakõnelejana Brüsselis.
 

"Alkohol on kogu Euroopa jaoks väga suur probleem, kuna siin juuakse keskmiselt kaks korda rohkem alkoholi kui ülejäänud maailmas. Peame jätkama tööd Euroopa ühise alkoholistrateegia nimel, mis võimaldab valitsustel eesmärke tõhusamalt saavutada," vahendab presidendi kantselei proua Ilvese kõnet.

"Ehkki pidevalt räägitakse, et alkohol on olnud kaua osa Euroopa majandusest ja traditsioonidest, tuleb 21. sajandi Euroopa demograafilisi ja majanduslikke väljakutseid arvestades alkoholist tekitatud kahjusid palju tõsisemalt võtta ning kaaluda regulatsioone, mis alkoholi tarbimist Euroopas vähendavad," nentis Ilves.

Ta rõhutas, et lisaks Euroopa ühtsele visioonile on vaja luua erinevate valdkondade tugev koostöö ja harida väljaspool tervishoiusektorit tegutsevaid poliitikuid. „Tööandjate liitude, ametiühingute ja erasektori laiem kaasamine võib aidata meil teadvustada alkoholist põhjustatud kahju kui majandusarengu küsimust," märkis Ilves, kes viibib Brüsselis konverentsi korraldava Euroopa alkoholipoliitika liidu Eurocare kutsel.

Ilvese sõnul on kahjuks alkoholi mõju töötajate tervise ja üldise majandusarengu vahelisele seosele endiselt nišiteema. "Laialdaselt ei ole teadvustatud, et alkohol takistab inimese arengut igal tasandil. See kahjustab loote elundite ja teismelise aju arengut ning pärsib täiskasvanu kohanemist tööeluga. Alkohol takistab sotsiaalset arengut perekonnas ja alkoholi liigtarbimine võib olla takistuseks kogu ühiskonnas, mis seeläbi kaotab oma tööjõu väärtuslikku tootlikkust," lisas ta.

"Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on alkoholi tarbimine Euroopas tähtsuselt kolmas haiguste ja suremuse riskitegur. Euroopas juuakse jätkuvalt kaks korda rohkem alkoholi kui maailmas keskmiselt: 2010. aastal tarbiti Euroopas 10,2 liitrit puhast alkoholi inimese kohta ning see läks Euroopale maksma 156 miljardit eurot, avaldudes tööviljakuse vähenemises, haigustes ja enneaegsetes surmades," nentis Evelin Ilves, kes on ühtlasi WHO Euroopa regiooni kõneisik mittenakkuslike haiguste valdkonnas.