Keha
27. november 2014, 17:38

Halva suhtega kaasneb hulgaliselt tõbesid alates nohust ja lõpetades diabeediga (3)

Hirm üksijäämise ja ebaõnnestumise ees võib naisi hoida ebarahuldavas suhtes. Kui see kestab liiga kaua, mõjub see tervisele kahjulikult.

2009. aastal Utah ülikoolis läbi viidud uuring näitas nimelt, et pingelised suhted tõstavad naiste depressiooniriski, samuti on neil suurem risk rasvumiseks ja sellega kaasnevateks haigusteks nagu kõrge vererõhk, insult ja diabeet, vahendab Yahoo Health.

Hiljuti ajakirjas Journal of Epidemiology avaldatud uuringu kohaselt oli negatiivses suhtes olevatel inimestel ka probleeme mäluga ning pärsitud olid kognitiivsed võimed. Sel kuul ilmunud Michigani ülikooli uuringus räägiti mittetoimivas abielus olevate naiste suurenenud riskist haigestuda südamehaigustesse.

Psühholoogid on halvas suhtes olevatel inimestel täheldanud klassikalise depressiooni sümptomeid nagu ärevust ja ärrituvust, samuti somaatilisi haigusi nagu näiteks erinevad valud ja nohu. Selles ei ole midagi imelikku, sest iga emotsioon põhjustab ajus elektrokeemilisi muutuseid ja need omakorda mõjutavad keha.

Sestap on terviseprobleemide vältimiseks oluline tööd teha ka oma suhtega, eriti, kui ei soovita abielu lahutada. Esimene samm selleks olgu mõistmine, millest koosneb hea suhe. Kui ise ei oska seda teha, on mõistlik abi otsida psühholoogilt. Kuid paraku ei saa ka kõiki suhteid päästa ning mõnikord võib olla lahutus parim viis terviseprobleemidest vabanemiseks või nende vältimiseks.