Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
28. november 2014, 16:35

Stressis laps vajab rahulikku lapsevanemat (2)

Stressiolukorras vajab laps rahulikku lapsevanemat, rõhutasid kliinilised psühholoogid Riin Roosna ja Marileen Oelnko perearstidele ja -õdedele mõeldud koolituspäeval.

Laste Vaimse Tervise Keskuse projekti raames korraldasid Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku spetsialistid perearstidele ja -õdedele mõeldud koolituspäeva, väikelapse kohanemiskäitumisest tegid seal ettekande kliinilised psühholoogid Riin Roosna ja Marileen Olenko. Kohanemiskäitumiseks nimetatakse lapse reaktsiooni psühhosotsiaalsele stressitegurile, vahendab portaal med24.ee.

„Väikelapsele on olulisemateks muutused, mis mõjutavad tema lähisuhteid ja keskkonda. Sageli võib see muutus olla väga väike või täiesti loomupärane. Kohanemiskäitumine on sageli ka lapse terve psühholoogilise arengu näitamine. Kohanemiseks vajab laps turvalisi lähisuhteid, etteennustatavat käitumist, kindlat elukorraldust ja tema põhivajaduste rahuldamist. Sagedasemad näited on vastsündinu kohanemine, une- ja söömisrütmiga kohanemine, eraldi magamisega kohanemine, õe või venna sünniga, vanema tööleminekuga, lasteaiaga, kolimisega, peres toimuvate muudatustega kohanemine," selgitasid psühholoogid.

Sagedasemad väljundid on nende sõnul nutuhood, klammerduv käitumine, söömiseripärad, uneraskused, agressiivne käitumine, pissimise-kakamisega seotud käitumine jm.

„Mida laps sellises olukorras vajab? Rahulikku lapsevanemat! Lisaks käitumise taga oleva tunde ehk põhjusega tegelemist, lohutamist ja eakohast selgitamist, etteennustatavat käitumist (nii vanemalt kui ka keskkonnalt), soovitud käitumise läbimängimist koos vanemaga ja soovitud käitumise kinnistamist," kinnitasid Marileen Olenko ja Riin Roosna.